tisdag 9 februari 2010

Vingårdar






I dag har vi besökt två vingårdar strax söder om Mendoza. Det var två mycket olika anläggningar. Den första, Catena Zapata, var ett stort företag med enorma vinstocksfält, som fanns på flera platser, det högst belägna på 1500 m ö h. Vi fick hela tillverkningen förklarad för oss när vi vandrade runt i den hypermoderna anläggningen. Själva huset var ritat av en arkitekt med indianskt påbrå och det påminde om ett mayatempel.
Den vanligaste druvan man odlar i Mendoza-distriktet är Malbec. Namnet kommer från franskan och betyder ungefär "dålig i munnen". Fransmännen gillar inte den här druvan med här har man under en lång period, med de särskilda förutsättningar som finns här - torka, hetta, speciell bevattning och en unik jordmån - förädlat den. I dag har man ett mycket gott vin härifrån av just den här druvan.
Efter rundvandringen fick vi smaka på ett vin, ett rödvin, och det var nog tur att det inte var flera. Klockan var bara elva på förmiddagen.
Den andra vingården, Lagarde, som vår guide tog oss till, var helt annorlunda. Vi blev stormförtjusta i den och stannade efter visningen för att äta lunch där. Det blev så pass bra att vi skippade den tredje anläggningen vi skulle tittat på. Hela gården var på något sätt genuin och andades mer riktig vingård och mindre fabrik. Här fanns en stor omsorg. Det mest spännande momentet var när vi kunde se hur man korkade champagneflaskor. (Jovisst, vi såg när de korkade upp också!) Ja, drycken heter ju inte så någon annan stans än i Frankrike, men den smakade minst lika bra. Här heter den Vino espumoso natural och den vi fick smaka på var extra brut. Vi fick följa hela tillverkningen och såg hur man lutade och vände på flakorna tills det var dags att sätta kork på dem. Också det kunde vi se. Verkligen fascinerande!
Förutom Vino espumoso provade vi en vit Chardonay, en Cabernet Sauvignon reserva och en alldeles fantastisk Guarda.
Om maten smakade bra? Gissa! Jodå, vi drack vin till maten också.
Den nedersta bilden är Catena Zapata och bilden ovanför den är Lagarde.

4 kommentarer:

  1. Oh vad det låter underbart! Jag har idag varit på ansiktsbehandling, annars sitter jag bara hemma o fryser. Har också gjort en översättning, lika löjlig som de andra. Imorgon buss till London. Kram

    SvaraRadera
  2. Fortsatt god resa på er fylltrattar!!!
    Kram från Lissy
    Som var uppe före tuppen idag o bakade muffins till dottern som fyller 29 idag åkte bort o morgonfikade med henne o presenter Poppis är man idag!

    SvaraRadera
  3. Då ger ocksånvi oss iväg med buss över Anderna i dag. Hoppas kunna rapportera något trevligt i kväll! Tack för fina kommentarer!

    SvaraRadera
  4. Vinet på Catena Zapata kan man vara utan. Vi provade 5 viner mest Malbec men sist deras Ikonvin, Nicolas Catena Zapata som var 70 % cabernet S och endast 30% Malbec. Det gillade vi skarpt. Malbec blev ingen av våra favoriter trots mycket provande. Själva byggnaden a la Mayatempel var väl fin??
    Betecknande för alla våra provningar var att när det kom till Ikonvinerna var det aldrig rena duvsorter utan blandningar som var toppen.

    SvaraRadera