tisdag 16 februari 2010

Puerto Montt



Jodå, John kom på benen lagom till cocktailpartyt. Det började inte förrän kl sju. Dessförinnan kom en av besättningen till vår hytt med ett jättefat med frukt och en flaska mousserande franskt vitt vin, allt inslaget i cellofan och med en hälsning från kaptenen! Vilken överraskning! När jag senare hälsade på kaptenen, norrman, så sa han: –Gratulerar till guldet! Då förstod vi att någon svenska lyckats i Vancouver. Jag diskuterade detta en stund med några norska passagerare medan John sökte upp den svenske kaptenen. Han var, som det heter på det här språket, Staff Captain. Det blev nästa överraskning. Det visade sig att han, Rickard Svärdmark, bor med familj i San Agustin på Gran Canaria! Han har bl.a. barn som går i svenska skolan, åtminstone ett tag till…. Naturligtvis får John komma upp på bryggan den här gången och vi blev också inviterade till middag när vi rundat Cap Horn och är på den Argentinska sidan. Det blir någon gång i slutet av vår resa. Jättekul!

I dag har vi varit på utflykt. Fartyget ankrade upp vid Puerto Montt. Det ligger på ungefär 42 grader sydlig bredd. Vi fick åka i små båtar ”Tenders” in till land. På kajen stod flera bussar och väntade på oss. Det var ganska kallt och tyvärr också molnigt. Här finns ett par mycket vackra vulkaner, Osorno och Calbuco men bilderna vi försökte ta blev ganska otydliga. Båda platserna ligger vid en stor insjö, Llanquihue Lake, som är den största i Chile. Den har ett djup på 300 m. Växtligheten påminner mycket om Sverige under juni, juli. Rosor, hibiskus och hortensior var ganska vanliga. Puerta Varas kallas också Rosornas stad och det kan man förstå för rosor fanns planterade överallt.

I Frutillar hade man ett friluftsmuseum. Mycket påminde om den tyska kulturen som kom med tyska invandrare under 1800-talet. På båda ställena fanns det mängder av hantverksbutiker med både kläder, smycken och prydnadsföremål som nog en gång i tiden varit bruksföremål. Det som slog oss var kanske ändå den dåliga standarden på hus och vägar. Att det var en fattig bygd vi kommit till gick inte att ta fel på trots att vi fick se en fin katedral, helt täckt med koppar. Förutom turister lever man tydligen på laxodling, jordbruk och kopparbrytning.

I eftermiddag lättar vi ankar och går mot Puerto Chacabuco. Kvällen tänkte vi ägna ”The Magic of Brasilio & Daniela” och i morgon blir det en heldagsutflykt till Coyhaique & Simpson Valley.

1 kommentar:

  1. Världen är i sanning bara en liten näsduk!!
    Kram o fortsatt god resa!!
    Hälsa Kapten aj aj!
    Lissy

    SvaraRadera