lördag 27 februari 2010

Montevideo



Den översta bilden visar den gamla stadsporten i Montevideo.

Gårdagen blev en härlig dag till sjöss. Jag läser just nu Carl-Johan Vallgrens bok ”Kunzelmann”. Ruskigt bra! Det var ju tur att jag fick med mig den från senaste Läslustan. Tack AnneLie! Den bidrog till en härlig stund ute på däck denna varma sköna dag. Eftermiddagen försvann kvickt i salongen där vi spelade bridge. Vi var totalt åtta bord och stämningen var i topp. Mest folk från USA.

På kvällen gick vi till teatersalongen för att lyssna på ”Encore”. En show med sång och dansnummer från Broadway. Sista numret var melodier och danser från Mamma Mia. Det blev succé! Så klart!

Så var vi framme i Montevideo! Det gick snabbare än man meddelat så vi missade inseglingen. Redan vid soluppgången låg vi vid kaj. Vi deltog i en historisk guidad promenad genom stan. Något förvånande började promenaden med att vi fick kliva på en buss, som körde oss genom gamla stan och så började själva promenaden. Ganska omgående konstaterade vi att vår guide nog skulle ha sysslat med något annat än att guida turister på engelska. Vi valde efter ett tag att hoppa av och vandrade på egen hand genom de intressanta kvarteren. John hade ju varit här ganska mycket som ung sjöman och kunde konstatera att många av de fantastiskt vackra husen nu låg obebodda och höll på att förfalla helt. Många européer hade tagit sig hit under tidigt 1800-tal. Vi läste någonstans att många från Gran Canaria också bosatt sig här. När detta hände framgick inte. Husen är som sagt mycket vackra, en del av dem riktiga pärlor. Man kan bara hoppas att de kommer att restaureras innan de har förfallit helt! Längs gatorna fanns stånd och ofta enbart filtar fyllda med smycken av olika slag, många mycket vackra. Här fanns också en Puerto Mercado, precis som i Las Palmas. Det var bara det att här fanns det inte så mycket matvaror att köpa utan hela hallen var fylld av diverse pubar och restauranger. Montevideo har en stor hamn och alldeles intill oss låg både ett annat kryssningsfartyg och ett spanskt skolskepp, en fyrmastad skonare.

När vi kommit ombord blev vi inbjudna av Rickard, The Staff Captain, att ta en närmare titt på bryggan. Det blev en intressant timme, speciellt för John naturligtvis. Bryggan var mycket lik den på Öresund, men en storlek större.

Gång på gång under den här resan har vi kunnat konstatera vilken tur vi haft med allt ifrån väder, flygresor, bussturen över Anderna till alla de övriga arrangemang vi deltagit i! Vi har kunnat följa ovädren både på Gran Canaria, Madeira och i Sverige. Vi har hört om alla strejker runt om i Europa , inte minst på flyget. Och nu senast kan vi ju se jordbävningen i Chile på CNN. Det är svårt att föreställa sig vad som hänt på flera av de platser som vi så nyligen besökt. Här i Montevideo är allt lugnt men vi ser på CNN att man utrymt några hus i Buenos Aires. Förhoppningsvis är det inte någon större fara med den här delen av Sydamerika. Mendoza lär också ha klarat sig den här gången.

Nu börjar vi packa våra väskor. Klockan 01.00 i natt ska de stå utanför hyttdörren, namnade och klara. I morgon är vi i Buenos Aires.

1 kommentar:

  1. Tänkte på er när vi fick höra om jordbävningen i Chile. Skönt att höra att ni lämnat den delen av Sydamerika.
    //Anders

    SvaraRadera