tisdag 23 februari 2010

Falkland Islands



Falkland Islands

Den här lilla ögruppen har knappt 2 500 invånare. Allt är brittiskt. Man kör förstås till vänster, betalar med pund och guiden talade en underbar brittisk engelska med brittisk humor. Mycket på ön påminner om kriget 1982. Man kan säga att Margaret Thatcher är drottningen här. På museet finns flera foton av henne, både som ung och gammal, den 10 januari firar man Margaret Thatcher Day och man har en gata uppkallad efter henne. Det har man också efter Darwin som var här i sex månader. Det berättas att han bland annat särskilt uppskattade köttet från nötkreaturen.

Apropå kött så berättade vår guide att renköttet härifrån var det enda i världen som inte hade rester av kärnkraftsavfall i köttet. Det mesta exporteras till Storbritannien. Vi såg faktiskt en ren som betade i en hage där det låg benrester av en val.

Att kriget fortfarande lämnat spår märkte vi när vägen plötsligt var avstängd. Vi fick ta en omväg. Det var ett stort fält mellan flygplatsen och havet som fortfarande var minerat. Man hade visserligen just här plockat upp 600 minor men bara på den här platsen fanns det åtskilligt flera.

Landskapet var kargt och ödsligt. Vid ett av de ställen bussen stannade, berättade och demonstrerade guiden med en spade hur man förr försåg sig med torv som man behövde för uppvärmning av bostäderna. Det var ett ganska mödosamt arbete för i vått tillstånd vägde det man behövde flera ton. Sommartemperaturen här växlar mellan 6,2 och 15 grader. På vintern växlar den mellan 4,9 och 0,4. I dag hade vi 7 grader. Ibland sken solen och ibland regnade det. Nu behöver man inte torven längre. Till Argentinas stora förtret har man börjat borra efter olja. Av de sex hål man provborrat fanns det olja i fem!

John är ju väldigt förtjust i att måla båtvrak i olika positioner. Här fick han verkligen motiv för mängder med tavlor. Var vi än kom där det fanns en vik eller hamn låg det båtar som slutat segla för länge sedan. Det blev ett antal foton.

Sedan var det skönt att få komma tillbaka till kryssningsfartyget, in i värmen, äta lite lunch och så vila ryggen någon timme. Det återstår att se om kvällens underhållning blir vad vi hoppas. Då skall en virtuos – skriver de i alla fall – mandolinspelare, Radim Zenkl från Tjeckien underhålla.

I morgon blir det färd på havet och bridge ombord. Senast var vi sex bord. Kul!

3 kommentarer:

  1. Tack så mycket för allt som delar med dej av genom fina bilder och ett underbart sätt att beskriva, era upplevelser. Monica

    SvaraRadera
  2. Jag följer er resa med stort intresse. Fantastiska bilder är det också. Kan berätta att det var -42 grader i Lappland i morse och att Sverige täcks av 50+ cm snö utom i Skåne där det bara är 30 vid kusten. Britta

    SvaraRadera
  3. När man får upp bilderna på helskärm så ser man hur fantastiska och tydliga de är - och välkomponerade. Roligt att få följa er på resan. Hoppas att John har kryat på sig.
    Kram
    Christina

    SvaraRadera