söndag 14 februari 2010

Valparaiso lördag



Vi hade bestämt oss för att klara oss själva i dag. Det var inte riktigt alla som tyckte vi skulle det. Det började efter frukost i hotellobbyn när vi ville veta vilken buss vi skulle ta för att komma till Pablo Nerudas hus. Inte skulle vi klara det! Det var mycket bättre att anlita någon av de chaufförer som bara stod och väntade på att få hjälpa oss. För motsvarande 450 SEK skulle man ta oss till Valparaiso och vara där i två timmar.

Nej, vi ville försöka klara oss själva och gick därför till den närmaste busshållplatsen. Där stod en vänlig dam som talade om vilken buss vi skulle ta och för säkerhets skull väntade hon tills just den bussen kom och berättade för chauffören vart vi skulle. Resan kostade c:a 10 kronor för oss båda.

La Sebastiana som museet heter efter husets förste ägare var en härlig skapelse. Pablo Neruda hade letat efter ett hus som inte var för stort och inte för litet, inte låg för långt ifrån all service men inte heller för nära, inte hade grannar alldeles inpå men inte heller så långt ifrån sig och så fortsatte det i all oändlighet. Resultatet blev ett jättekul fem våningar högt hus med en vidunderlig utsikt över bukten vid Valparaiso. Eftersom Pablo Neruda också varit diplomat fanns det många konstföremål från hela världen samlade i huset. Visserligen hade mycket förstörts i samband med militärkuppen 1973 men tack vare donationer från Telefonica var det mesta återställt.

Museet låg högt uppe på en av Valparaisos alla kullar. Vi tog oss ner till stan alldeles på egen hand. Massor med trappor och långa nerförsbackar förde oss till slut till klocktornet där det fanns en hiss som förde oss till nästa fantastiska matsälle, Café Turri. Naturligtvis följde vi Karin och Allans råd! Vi började med en Pisco sour, en typisk chilensk drink, och åt sedan en fisk som heter Tilapia. Förutom att maten smakade underbart hade restaurangen en vidunderlig utsikt. En av bilderna är därifrån.

Hemresan var lätt som en plätt. Det var bara att ta första bästa buss sedan vi åkt ner med hissen. Väl tillbaka på hotellet en god stund efter klockan fyra var det bara sängen som gällde för oss båda. Vilken härlig dag! I kväll tar vi det nog lugnt. Det är ju i morgon som det verkliga äventyret börjar. Då ska vi gå ombord på Norwegian Sun.

Tyvärr fungerade inte internet under lördagen på vårt urkassa hotell så gårdagens berättelse kommer först i dag söndag.

Men nu har vi bara frukost och taxiresan kvar innan vi är på båten!

2 kommentarer:

  1. Gud, vilken resa. Ni får vara med om det mesta.
    Intressant att följa era äventyr - mer omväxlande än att stå och skotta snö hela dagarna eller ta bort 2 m långa istappar från taken....
    Kram/Anders

    SvaraRadera
  2. Med stigande förvåning läste jag om Nerudas hus. Jag besökte ett i Santiago, som låg nära Zoo och ett i Isla Negra ca 10 mil söder om Valparaiso. För mig var detta tredje hus helt okänt. Att han var en ekorrlik samlare av olika ting framgår av de hus jag besökte, men att han också samlade på hus var en nyhet.....
    Allan

    SvaraRadera