måndag 13 maj 2013

Körresans fjärde dag

Eftersom vi inte skulle ge oss iväg till Naumburg förrän vid tvåtiden fick vi "göra Halle" på egen hand under förmiddagen. Efter en morgonpromenad i ett regntungt Halle funderade jag på om det kunde finnas en konsthall i stan. Det fanns det. Gissa om jag blev helt överlycklig när jag hittade en broschyr i hotellvestibulen som berättade att man nu hade en Emil Nolde utställning på Moritzburgen! Botaniska trädgården låg alldeles i närheten av Moritzburgen så jag började med att följa med Maud, Ulrika, Andreas och Christian dit.


Härlig grönska på ett stort område med informativa skyltar med namn på varje växt imponerade på oss alla fem. Dessutom fanns det växthus med olika fuktighet och temperaturer med växter från alla världsdelar. Ifrån den botaniska trädgården var det bara en stenkast till Emil Nolde - utställningen. Maud och Ulrika gjorde mig sällskap.


Den här målningen "Abendmahl", som Nolde målade, inköptes av Stiftelsen Moritzburg 1913. Det blev en skandal och diskussionens vågor stod höga mellan generaldirektören för Berlins museer och museumsdirektören på Moritzburg. Så småningom (1937) ställdes tavlan ut i München och 1939 lyckades Noldes svåger komma över tavlan så att Nolde fick tillbaka den. Han skänkte den sedan 1956 till Statens museum för konst i Köpenhamn. Det var alltså 100 år sedan tavlan inköptes till Moritzburg och det firande man nu med en stor härlig Nolde - utställning. Ibland har man tur!!

Borgen Moritzburg

Strax utanför borgen hittade jag den här skulpturen som hade titeln "Livets cykel" I mitten står en kvinna med ett litet barn i famnen och på ryggen har hon ett skelett. Runt omkring finns skulpturer av kvinnor och män i olika åldrar som berättar om livets skeden. 


Innan avfärden till Naumburg gällde det att få i sig något gott att äta. Vi hamnade på en tysk restaurang - och vad äter man just nu om inte vit sparris! Här med färsk potatis och hollandaisesås. Mmmmmm........


Nu var det inga problem att göra ett gott jobb i den iskalla domen i Naumburg. Både Mendelssohn och  Otto Olsson fungerade alldeles utmärkt. Efteråt blev vi bjudna på vin med tilltugg. Sedan var det bara hemfärd, en liten bit mat och sedan sängen.

Hemresan på söndagen gick helt utan bekymmer och jag blev hämtad på Knutpunkten kl 7, helt nöjd över att nu vara hemma igen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar