söndag 6 september 2020

Konst för nästan hela slanten.



Jag vill gärna börja med att visa hur fint min keramikvas, som jag vann på Konsten, står på balkongen full med blommor.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


I måndags lyssnade min Rotaryklubb på Kajsa Giertz, chefen på Helsingborgs Stadsteater. Hon hoppas förstås, som vi alla, på att det blir tillåtet med fler personer i publiken. Jag tycker man kunde ha ett procenttal utifrån antalet platser som finns på respektive ställe.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


På Dunkers kulturhus har Nationalmuseum en utställning av nordiska konstnärer vid sekelskiftet. Det är en riktigt intressant utställning. Det här verket har Axel Jungstedt målat och motivet har han hämtat från ett stenbrott i Schweiz.


Här är det kvinnor i flesta verken som visar både klädsel och temperament. Konstnärerna var alla verksamma i Frankrike och det präglar i hög grad deras skapande.


Att den här konstnären har temperament är inte svårt att se. Det är August Strindberg som målat den här dramatiska himlen.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



På första våningen i Dunkers kulturhus visas konst från Helsingborgs museums egna samlingar. Detta är ett porträtt av Isabel von Dardel som är målat av Arthur Fischer 1910. Det finns många underbara konstverk, inte minst oljemålningar, i museets samlingar. Härligt att man nu börjar plocka fram dem!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



I torsdags gav Helsingborgs Symfoniorkester - HSO -  sin första  konsert inför publik. Fler än 50 personer fick inte vara i salongen förstås, men vi som var där var helnöjda.


Man spelade Maurice Ravels Le Tombeau de Couperin och Beethovens pianokonsert nr 5, den s.k. Kejsarkonserten. Den unge franske dirigenten Maxime Pascal dirigerade och Olga Kern - bilden -  spelade piano. Det blev verkligen en riktigt härlig upplevelse.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




I går, lördag, var det vernissage på Konsten och man visade akvareller målade av Pelle Wadströmer. Han är mest förtjust i att måla segelbåtar och gärna med starka färger. En och annan naturskildring fanns också med och då gärna kustlandskap.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar