måndag 16 april 2018

En fantastisk helg


I veckan som gick hände det inte någonting utöver det vanliga, utom möjligen mitt besök på Mazars för hjälp med deklarationen. Tankarna gick hela veckan till det som skulle hända i helgen.



Klockan 05:45 i lördags morse hämtade jag Johan och Ellen i Laröd för vidare transport till Ängelholms flygplats. Nu var det nämligen dags för färden upp till Ishotellet i Jukkasjärvi. Vi bytte plan på Arlanda och flögs vidare till Kiruna där en taxi väntade på oss för vidare färd till Jukkasjärvi och ishotellet.


Vi kom fram strax före klockan 11. Solen strålade och vi blev väl omhändertagna och fick nycklar till några mindre rum i själva receptionsbyggnaden där vi kunde ha våra väskor och byta om.


Så fick vi komma in i själva ishotellet och blev anvisade det rum vi skulle ligga i. Alla rum hade is-skulpturer. Vi fick den här stora skulpturen som jag glömt namnet på, men jag ska fråga Ellen för hon minns säkert. Is-sängen hade en tunn madrass och vi fick vars ett renskinn att ligga på. Nu vet jag att skulpturen föreställer King Kong!


Ellen hade svårt att se sig mätt på alla skulpturer och återvände gärna in i det häftiga hotellet. Här har hon hittat ett titthål.


Det finns flera olika aktiviteter att välja mellan. Den här bilden visar resultatet av hur gästerna provat på att skulptera i is. Klicka gärna på bilden så syns skulpturerna bättre!



Förutom en varm sovsäck och varma stövlar att ha i sovrummet fick vi låna overaller att ha utomhus på dagen. 


Det passade verkligen perfekt när vi efter lunch valde att åka med ett hundspann. Det var tio hundar som körde runt med oss på och runt Torne älv. Vi startade klockan ett och var tillbaka igen halv tre.  Jag undrade hur hundarna orkade att springa så länge, men vår hundförare tyckte inte att det var märkvärdigt alls. Han berättade att när de deltar i tävlingar springer de 25 timmar!


Efter en timme blev det paus. Hundarna la sig ner och vi fick gärna gå fram och klappa dem. Det gjorde vi förstås gärna!


Under tiden fixade vår hundförare eld i en kåta och kokade kaffe till oss. Han hade både grovt malda kaffebönor och vatten i kitteln. Det var med andra ord precis som förr i världen.



Efter färden med hundspannet gick vi in i det relativt nybyggda ishotellet som också kan bebos på sommaren eftersom det är byggt inuti ett hus. Det håller fem minusgrader hela sommaren! Här finns också en icebar där man kan ta en drink "in the rocks" eftersom glasen består av is. Ellen fick förstås en mugg till sin varma choklad.

Jag återkommer i nästa inlägg om vår tolvrätters Chef 's table .





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar