måndag 26 augusti 2024

Helsingborgs Pianofestival. Så härlig!

 


Helsingborgs Pianofestival har detta året pågått både på Dunkers Kulturhus, Konserthuset och Mariakyrkan. Första konserten hölls på Konserthuset. Jag har inte bilder på alla pianisterna, men jag ska försöka berätta om vad jag lyssnade på.

21 augusti:  Konsert med Federico Colli på Konserthuset. Härlig början!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

22 augusti: Masterclass på Konserthuset, Lunchmusik på Dunkers Kulturhus, Föredrag om Olivier Messiaens magiska klangvärld och Konsert i Mariakyrkan.


Det var en fantastisk andra dag under festivalen. Både masterclasskonserterna på Konserthuset och på Dunkers kulturhus blev härliga. Före konserten i Mariakyrkan föreläste Pelle i teatersalen på DKH om kompositören Olivier Messiaen. Det blev en av anledningarna till att det gick att lyssna med stor behållning på den två timmar långa konserten i Mariakyrkan. Verket som framfördes av den danske pianisten Kristoffer Hyldig, spelades utan paus. Det var 20 betraktelser om Jesu födelse och död.. Vi kunde följa varje betraktelse i det dokument som Pelle delade ut till oss. Verket ställer oerhörda krav på pianistens virtuositet, inlevelseförmåga och koncentration. Kristoffer Hyldig var fantastisk. Efter konserten flög alla som lyssnade upp i bänkarna och applåderade både länge och intensivt. Konserten  blev en underbar upplevelse! Kanske en bästa under festivalen.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

23 augusti: Masterclass på konserthuset. Lunchkonsert på Konserthuset  och konsert med Zlata Chochieva och Alexander Melnikov på Dunkers Kulturhus.



Masterclass på Konserthuset


Konsert på Dunkers Kulturhus

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


24 augusti Lunchkonsert på Dunkers Kulturhus. Grande finale på Konserthuset.



Stella Almondo fick vi lyssna till en andra gång under festivalen. Denna gång var hon ensam pianist under lunchkonserten på Dunkers Kulturhus. Vilken pianist! Hon var verkligen virtuos! Hon spelade både Chopin, Liszt, Rachmaninov och Skrjabin. Det var andra året hon var pianist under pianofestivalen i Helsingborg och hon vill gärna komma tillbaka. Hon har fått flera utmärkelser och priser och måste verkligen ha en oerhört lovande karriär. 

Finalen på Konserthuset blev också en riktig höjdare! Det började med att Marianna Shirinyan spelade Sergej Rachmaninovs Pianokonsert nr 2 i c - moll tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester. Publiken gav sig inte så det blev två extranummer. Efter paus spelade Peter Jablonski Aaron Coplands El salon Mexico, Earl Wild/Gershwins Embraceble you och Gershwins tre sånger i egna pianoarrangemang Rhapsody in Blue. 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Innan finalen på Konserthuset kom Jan-Olof och Gunnar upp till mig på ett glas vin med lite tilltugg. Jan-Olof såg till att det blev ett glas vin till, till oss i pausen under konserten. Vilken dag! Vilken Pianofestival!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Redan i juli månad hade jag köpt biljett till söndagens Glad-Jazz konsert. Det var Bottos Jazz Band från Danmark som spelade. Härligt att känna igen de flesta av låtarna och tyst i huvudet nynna med. Här fanns förstås också Gershwins låtar med.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar