måndag 3 april 2017

Kammarmusik, champagne, konst och symfoniorkester.


Après un rêve. Fransk afton med Helsingborgs kammarmusikförening.


Det blev återigen en riktigt härlig kväll med kammarmusik på Dunkers kulturhus. Här är en bild på Christian Svarfvar som spelade fiol.


Roland Pöntinen satt vid flygeln.  De framförde fransk musik. Gabriel Fauré, Claude Debussy och Maurice Ravel stod på programmet.

Det är svårt att avgöra vilken av tonsättarna jag tyckte mest om. Alla tre var verkligen njutbara. Fauré passionerade violinsonat i A dur, Debussys lyckliga L'Isle joyeuse (den lyckliga ön) eller Ravels jazzinspirerade violinsonat i G dur.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Så var det dags för champagne!


Johan stod förstås! i köket och förberedde tilltugget till kvällens champagneprovning.



Annika, Rigmor, Lotta, Dagny och Anita försöker gissa vilken champagne som fanns i de fyra glasen. Jag, eller rättare sagt Marie och Johan, serverade Charles Mignon, Bollinger, Crémant d'Alsace och Beaumont des Crayères i glasen.



Till detta serverade Johan en sallad på ruccola, rostade pistagenötter, fetaost och olja.



Sedan fick vi en av mina favoriter, laxskivor som han hade behandlat med bl.a. japansk soya, ingefära, chili och koriander. De låg på en bädd av machésallad.



Därefter blev det en parmesanostpaj med kalixlöjrom och creme fraiche.


Till dessert fick vi en chokladmousse med diverse goda smulor, dvs kanderade nötter.



Lasse, Marie och Johan fick nöja sig med en flaska Bollinger och naturligtvis lite matgodis de också. Salongen fick bli deras tillhåll. Jag tror alla tyckte det blev en riktigt lyckad fredagskväll.

                        .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Under lördagen var det så dags för konsten.


En av mina favoriter, Gittan Jönsson, ställer just nu ut på Konsten i Helsingborg. Det var vernissage i lördags och jag passade narturligtvis på att få se henne och hennes tavlor. Hon berättade om olyckan som drabbat hennes bror och därmed hela hennes familj. Några av verken talade också om den händelsen. Här sitter hon med sin bror.


Jodå, vi var ganska många som kom till vernissagen och jag träffade förstås flera gamla bekanta!


Att Gittan Jönsson är stor, välkänd etablerad konstnär gör givetvis att hennes priser är höga. Det här verket kostar 85 tkr. Ett riktigt härligt verk! Skulle inte ha något emot att ha det i den nya lägenheten!


Söndagskvällen tillbringade vi i Konserthuset. Den här gången var det både en ny dirigent, norrmannen Eivind Aadland, och en violinist Gregory Maytan, som jag inte träffat på tidigare. Det kan bara konstateras att såväl de norska danserna av Grieg, Mendelssohns "Reformationssymfoni" eller Amanda Maier-Röntgens violinkonsert spelades som vanligt ett helt underbart!






1 kommentar:

  1. Bästa Ingrid,

    Fotot som du la ut 2017 i samband med: https://ingrid70.blogspot.com/2017/04/kammarmusik-champagne-konst-och.html är tyvärr inte tillåtet att användas längre. Licensen är utgången och fotografen i fråga är mycket tydlig med att det inte får användas. Skulle du kunna vara vänlig att ta bort det. Tack så mycket för din hjälp. Med vänlig hälsning, Christian

    SvaraRadera