lördag 8 april 2017

Historielektion och Symfoniorkester


Helsingborgs museiförening anordnar tillsammans med Dunkers kulturhus lokalhistoriska föreläsningar.


I onsdags lyssnade jag på Birgit Lendahls Rosendahls intressanta föredrag om den här damen, Nelly Krook. Hon var mycket förmögen, men till skillnad från sina bröder så är hon helt okänd. Det borde hon inte blivit! Hon skänkte bort mycket av sin förmögenhet, men lånade också ut till näringsidkare så att företagen under 1800-talet kunde blomstra i den här delen av Skåne. Ljus i Mariakyrkan, en vacker park som numera heter Stadsparken och utbildning av diakonissor hörde också till hennes bedrifter.

Så var det dags för en torsdagskonsert.


Den här gången var det vår gamla chefsdirigent Andrew Manze som stod på pulpeten. Salongen var naturligtvis fylld. Det började med Mozarts 40:e symfoni och den är det inget större fel på!

Men efter paus kom något helt suveränt, Ralph Vaughan Williams Job: A Masque for Dancing. Det märktes verkligen att Manze trivdes med både det här verket och med vår fantastiska orkester, i synnerhet blåsarna och slagverket. Whaow! Återigen blev jag upplyft av vår härliga konsertverksamhet i den här sta'n!


I går sprang Ellen och hennes skola ett antal varv på 600 m/st för att samla in pengar till cancerfonden. Ellen sprang 11 varv! Det blev en liten slant det! Bravo Ellen!


I kväll blir det teater på Lillan. Vi ska se Ett dockhem. En av mina favoritskådespelare, Gustav Berg, finns med. Höga förväntningar alltså!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar