fredag 13 januari 2017

Härlig musik


I tisdags hade HSV - Helsingborgs symfonikers vänner - årsmöte. Själva årsmötet gick förstås som en dans. Med Rolf som ordförande kan det inte gå särskilt snett.

Efter årsmötet fick vi lyssna på den här mannen, Per Tengstrand


Det var 36 år sedan han stod på Helsingborgs konserthus podium då han som tolvåring spelade sin första konsert med orkester. Per berättade att resencenten skojade med honom när han påpekade att Per var röd både uppe och nere med sina röda gympadojor.

Per berättade om sin karriär och spelade lite av varje men mest intressant var att han berättade om Rachmaninov som han skulle spela på torsdag tillsammans med HSO. Vi fick lyssna på kyrkklockorna när han spelade början på pianokonserten i c moll.

Onsdag kväll hade vi församlingsråd och jag använde nästan hela torsdagen till att skriva protokoll. Lasse spelar bridge på torsdagarna så jag har ett egen abonnemang på Konserthuset. Den här torsdagen ville jag inte missa.


Det blev en strålande konsert! Rachmaninovs pianokonsert nr 2 i c moll är underbar att lyssna på och både Per Tengstrand HSO och den unge dirigenten Tung-Chieh Chuang gjorde allt för att det skulle bli en minnesvärd konsert. Vilken orkester vi har i Helsingborg! Jag rös i hela kroppen när orkestern kom in efter Pers inledning med det som liknade kyrkklockor. Rysningar av välbehag. Det är inte så dumt det!

Konserthuset var nästan alldeles fullsatt. Det är inte enbart musiken som gör att det är roligt att komma till Konserthuset. Massor av vänner finns överallt i salongen och det är knappt att man hinner krama om alla. Bredvid mig satt ett par från Halmstad och vi började prata med varandra och det visade sig att mannen var uppvuxen i Uddevalla, de hade bott i Stenungsund osv. Världen är ju ändå så liten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar