tisdag 21 oktober 2014

Körresan


I torsdags (16 okt) åkte Maria kyrkokör till Bologna. Det blev en verkligt härlig resa, inte bara för det fina vädrets skull utan för att Bologna är en intressant stad och för att en sådan här resa bidrar till att lära känna alla körmedlemmarna bättre. Det kändes verkligen bra!


Första dagen promenerade vi in till stan från vårt hotell som låg några kilometer från centrum. Det första vi fastnade för var de här två tornen. Det högsta som byggdes redan 1109 var 83 m högt. Det andra mätte "enbart" 47,5 m. Båda tornen lutar, men de ger intryck av att vara mycket stabila.


Den här statyn är egentligen en fontän där Neptunus står överst. Fontänen har gett namn åt platsen Piazza del Nettuno och den stod klar redan under andra hälften av 1500-talet. I bakgrunden ser man den stora katedralen San Petronio.


Det tog några hundra år att färdigställa denna enorma kyrkobyggnad, San Petronio, som påbörjades under 1300-talet.


Under lördagen, när city var avstängd för all biltrafik, hade man lagt ut tallrikar på hela torget framför kyrkan. På tallrikarna placerade man sedan ballonger som man fick köpa. Varje ballong var försedd med en fröpåse som höll ballongen på plats på tallriken. Fröerna skulle sedan planteras i Syd-Sudan och pengarna användas för hjälpinsatser där.


Staden var full av härliga gamla byggnader, flera av dem i stort behov av renovering, men det här klostret som fungerade som ett museum var både vackert och välbehållet.


Här kan vi se en detalj på en av klosterväggarna. Underbart vackert!
Att Bologna har en rik historia bevisas bland annat av att här finns Europas äldsta universitet, grundat 1088!


Under sista dagen, söndagen, gjorde vi en sightseeing-tur och kom upp på en höjd så vi fick en härlig vy över staden. Vi åkte också förbi den relativt nybyggda järnvägsstationen. Det var här som en terrorgrupp 1980 sprängde den gamla stationen. 86 människor dog och 200 skadades, en händelse man inte glömmer i Bologna.


Staden är också känd för sin goda mat. Flera av oss gick till Bolpetta som Johan och Marie rekommenderat. Jag var här flera gånger tillsammans med Birgitta. Här är det kyckling på tallriken.


Vi höll två konserter och här är affischen på den ena. Som synes är det sena konserttider. Den här skulle börja kvart i nio och den andra vi höll startade kl nio. Det hölls dock inte så noga på tiderna, varesig på den första eller den andra konserten. Det blev sena kvällar, men roligt hade vi. Flyget hem var också lite försenat så bussen var inte på Hamntorget i Helsingborg förrän kvart över ett på natten till måndagen, men som sagt, det gjorde inte så mycket för det hade varit en riktigt härlig resa!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar