måndag 26 augusti 2024

Helsingborgs Pianofestival. Så härlig!

 


Helsingborgs Pianofestival har detta året pågått både på Dunkers Kulturhus, Konserthuset och Mariakyrkan. Första konserten hölls på Konserthuset. Jag har inte bilder på alla pianisterna, men jag ska försöka berätta om vad jag lyssnade på.

21 augusti:  Konsert med Federico Colli på Konserthuset. Härlig början!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

22 augusti: Masterclass på Konserthuset, Lunchmusik på Dunkers Kulturhus, Föredrag om Olivier Messiaens magiska klangvärld och Konsert i Mariakyrkan.


Det var en fantastisk andra dag under festivalen. Både masterclasskonserterna på Konserthuset och på Dunkers kulturhus blev härliga. Före konserten i Mariakyrkan föreläste Pelle i teatersalen på DKH om kompositören Olivier Messiaen. Det blev en av anledningarna till att det gick att lyssna med stor behållning på den två timmar långa konserten i Mariakyrkan. Verket som framfördes av den danske pianisten Kristoffer Hyldig, spelades utan paus. Det var 20 betraktelser om Jesu födelse och död.. Vi kunde följa varje betraktelse i det dokument som Pelle delade ut till oss. Verket ställer oerhörda krav på pianistens virtuositet, inlevelseförmåga och koncentration. Kristoffer Hyldig var fantastisk. Efter konserten flög alla som lyssnade upp i bänkarna och applåderade både länge och intensivt. Konserten  blev en underbar upplevelse! Kanske en bästa under festivalen.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

23 augusti: Masterclass på konserthuset. Lunchkonsert på Konserthuset  och konsert med Zlata Chochieva och Alexander Melnikov på Dunkers Kulturhus.



Masterclass på Konserthuset


Konsert på Dunkers Kulturhus

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


24 augusti Lunchkonsert på Dunkers Kulturhus. Grande finale på Konserthuset.



Stella Almondo fick vi lyssna till en andra gång under festivalen. Denna gång var hon ensam pianist under lunchkonserten på Dunkers Kulturhus. Vilken pianist! Hon var verkligen virtuos! Hon spelade både Chopin, Liszt, Rachmaninov och Skrjabin. Det var andra året hon var pianist under pianofestivalen i Helsingborg och hon vill gärna komma tillbaka. Hon har fått flera utmärkelser och priser och måste verkligen ha en oerhört lovande karriär. 

Finalen på Konserthuset blev också en riktig höjdare! Det började med att Marianna Shirinyan spelade Sergej Rachmaninovs Pianokonsert nr 2 i c - moll tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester. Publiken gav sig inte så det blev två extranummer. Efter paus spelade Peter Jablonski Aaron Coplands El salon Mexico, Earl Wild/Gershwins Embraceble you och Gershwins tre sånger i egna pianoarrangemang Rhapsody in Blue. 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Innan finalen på Konserthuset kom Jan-Olof och Gunnar upp till mig på ett glas vin med lite tilltugg. Jan-Olof såg till att det blev ett glas vin till, till oss i pausen under konserten. Vilken dag! Vilken Pianofestival!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Redan i juli månad hade jag köpt biljett till söndagens Glad-Jazz konsert. Det var Bottos Jazz Band från Danmark som spelade. Härligt att känna igen de flesta av låtarna och tyst i huvudet nynna med. Här fanns förstås också Gershwins låtar med.









måndag 19 augusti 2024

Så bra jag har det - trots allt.

 

I torsdags morse tog Jan-Olof, Gunnar och jag tåget till Ystad. Där köpte vi biljetter till Bornholmsfärjan. Vädret var skönt med växlande molnighet. Det blev en fika ombord.

Så närmar vi oss Rönne. Här gäller det att hitta en buss och bussbiljetter. Vi ville gärna ta en tur över ön till Svaneke. Bussen hittade vi, men inte något ställe där vi kunde köpa biljetter. Både Jan-Olof och Gunnar försökte länge att fixa det med mobilen. Det tog tid! Till slut lyckades Gunnar med hjälp av chauffören. Härligt!

När vi väl var framme tog Gunnar och jag en lång promenad längs kusten. Jan-Olofs ben var inte helt okej, så han föredrog att ta ett glas på en av krogarna i centrum. 

Så småningom gick vi upp till centrum och hittade Jan-Olof. Så tog vi en liten promenad till och hamnade på den här lilla uteserveringen. Det blev ett glas vin till oss alla tre. 

Så småningom var det dags att vända tillbaka till båten. Vi kunde ju inte ta den allra senaste båten, för då hade inte Gunnar kunnat komma hem till Förslöv den här dagen. Det blev en härlig bit mat ombord hem. 

Allt gick perfekt. Tågbyte i Triangeln och Gunnar hann med sitt tåg hem till Förslöv! En riktigt härlig dag!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





På fredagen tittade jag på konst på Fågelsångsgatan. Martin Schibli hade bjudit in mig till vernissagen för Sunniva Ingvarssons utställning - Eoner. Det är alltid spännande att se vad unga konstnärer målar. Sunniva hade målat både på tyg och papper. Hon använde olika sorters färger och det var - om jag förstod det rätt - inspirationen som skapade verken. Den översta bilden kallade hon "Paradiset". 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




På lördagen fick jag besök av Cathy, Martin, Danushi och Felix. Här sitter vi och väntar på färjan Tycho Brahe. Felix kollade förstås sin mobil när han inte fick plats på soffan hos oss. 



Jag hade beställt bord på Tycho Brahe, men när vi kom upp på restaurangen, så berättade de att det var restaurangen i Landskrona som jag hade bokat. Den heter också Tycho Brahe! Som väl var gick det att ordna ett bord till oss när vi nu var ombord på färjan. Vilken tur! Maten var helt underbar! Martin fick en alkoholfri öl, Felix drack apelsinjuice  och vi andra tre drack ett italienskt rödvin som heter "Valpolicella Ripasso". Jättegott! 

Sedan vi var mätta och belåtna tog vi oss ner till salongen och tog en drink. Jag drack en "Aperol Spritz" och Danushi drack något liknande. 

Vilken dag det hade blivit! Så trevligt att prata minnen, äta och dricka gott och planera nya träffar! Visst har jag det bra!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Promenerar gör jag fortfarande så ofta jag kan. Att sitta hemma i ensamheten är ingenting jag gillar. Jag mår mycket bättre av att gå ut och röra på mig. Här har jag kommit till "Pixla/Oslo-piren" Här finns massor av jordhögar, kalt och trist! Det kommer säkert att byggas här så småningom.


På väg upp mot Fredriksdal går jag gärna Hälsovägen och passerar då S:t Jörgens plats. Nu är det verkligen härliga mustiga färger i rabatterna. 


På hemvägen valde jag att gå genom Slottshagen. Minnena strömmade över mig från tiden då jag bodde här i närheten, på S:t Clemensgatan. 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



På Fredriksdal var det utställningar och verksamheter som berättade om Helsingborg på 40-talet. Vi var några stycken som valde att gå hit på eftermiddagen och se och lyssna på det som hände. Här är det flera militärfordon och mängder av soldater var fullt sysselsatta med reparationer, övningar, matlagning etc. 


Inne i husen fanns det mängder av material som påminde om 40-talet. Här är det massor av olika tidningar.


De här damerna visar upp kläder, troligen från 60-talet, hörde vi någon säga. Jag minns inte så noga vad mamma hade på sig då. Pappa minns jag dock. Han var ofta klädd i uniform. 




På väg till caféet för att få lite i magen, gick vi förbi stallet och allt vad som rörde sig runtom där. Den här grisen verkade trivas alldeles utmärkt. Hon sörplade och drack ur vattenpölen som hon vadade i. Häftigt!















 

onsdag 14 augusti 2024

Så mång härliga dagar

 


Jag läste på nätet att Mölle fiskrökeri hade väldigt god mat. Det berättade jag för Jan-Olof. Då tyckte han att vi kunde åka dit och prova. Jag fick ingen bra bild , men det var riktigt gott!





Efter lunchen körde Jan-Olof runt lite i det vackra landskapet och så småningom kom vi till Farhult och Albertsgården. Där drack vi kaffe och jättegott hembakat kaffebröd. 
Vi fick njuta av det vackra landskapet också på hemvägen, eftersom Jan-Olof valde att köra de mindre vägarna. 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



På kvällen tog jag "Buss 1" ut till Råå för att lyssna på musiken vid Allhelgonakyrkan. Trots att jag var där en halvtimme innan konserten gick det inte att få en stol att sitta på. Så mycket folk hade redan kommit. "What a wonderful world" hette programmet och det var Anna Pauline som sjöng, Magnus Johansson som spelade trumpet och Thomas Åström som spelade piano. Det blev riktiga örhängen. Ted Gärdestad, Lasse Berghagen, folkmelodier och mycket mera. Strålande sol och härlig värme. Det kan inte bli bättre.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Lunchkonserterna i Mariakyrkan på torsdagar brukar jag inte missa. Den här torsdagen var det gruppen Novus som sjöng. Gruppen består av Elias Fredriksson, Emil Fredberg och Adam Leckius- De började med "Ute blåser sommarvind" och sedan sjöng de både jazzlåtar och kyrkliga sånger. De slutade med "Mitt hjärtas land" av Björn och Benny.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o






På lördagsmorgonen steg jag upp ganska tidigt. Jag skulle ta tåget till Lund för att lyssna på Mats Hultkvist som skulle ge en konsert i domkyrkan klockan 10:00. Stina och Maria följde också med och efter den underbara  konserten tog vi en kopp kaffe på ett ställe där vi kunde sitta ute. Mats berättade att han nu pensionerat sig, men han spelar gärna, både på konserter och gudstjänster.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Söndagen blev en riktig höjdare! På gudstjänsten i Mariakyrkan predikade Gudrun Erlanson och vid orgeln satt Mats Hultkvist. Viken gudstjänst! Gudruns predikan och Mats sätt att spela både psalmerna, vilka alla var väl kända, och verken mellan textläsningarna, trosbekännelsen och postludiet, blev som sagt en riktig höjdare. 



På eftermiddagen satte jag mig på bussen till Höganäs. I Himmelfärdskyrkan gavs en konsert som hette "Beethovensafari". Det var förstås Per Tengstrand som spelade på flygeln.


Per Tengstrand var dock inte ensam. Peter Filiptsev spelade violin. Båda musikerna var också mycket duktiga med att berätta om verken de spelade. Det var inte enbart Beethoven. Vi fick också lyssna till Fritz Kreisler, Franz Liszt, Fredrik Chopin, Luis Bacalov, Charlie Chaplin och Hugo Alfvén!

Vilken söndag jag hade varit med om! Lycklig? Gissa!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o






Helsingborg Kärnan Rotaryklubb hade sitt möte på teaterrestaurangen Culise i måndags. Vi fick lyssna på den nye teaterchefen Moqi Simon Trolin. Det blev en riktigt fullödig berättelse, både om den nye teaterchefen och om arbetet på teatern och de verk som kommer i höst. Toppen!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o









På måndagseftermiddagen tog jag tåget till Båstad och bussen till Ravinen. Just nu finns där en utställning av Lars Lerin. Han kallar utställningen för "Så långt ljuset räcker".




Jag tog också några promenader runt om i Norrviken. Det är ett stort område med vackra träd, buskar och andra växter. Jag gick aldrig längst bort mot själva huvudbyggnaden. Det får bli en annan gång!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





Det var längesedan jag var hemma hos Ingegärd i Färingtofta nära Ljungbyhed. Därför var det riktigt härligt att få följa med Jan-Olof ut till henne. Kerstin hade också kommit och det blev en flera timmar lång härlig vistelse där. Jan-Olof hade lagat en fiskgratäng och jag hade med mig sallad. Vi satt inne och åt eftersom det var så varmt ute. Sedan gick vi ut i trädgården och jag fick plocka med mig en hel kasse med härliga äpplen från ett av hennes träd. Jag undrar hur länge Ingegärd orkar att sköta om både hus och trädgård. Det är säkert både underbart och jobbigt.












onsdag 7 augusti 2024

Sysslingträff på Grötån

 

Första helgen i augusti brukar det vara fest på Grötån. Så blev det det här året också. Johan körde bil upp till Stenungsön där vi fick bo i ett av husen G2. Karin var också på Stenungsön med sina två döttrar Viktoria och Charlotte. Här pratar de med Johan. 


Naturligtvis hade Kerstin och Tomas fixat lunch. Vi blev rätt många kring bordet. På bilden ser vi Tomas, Johan, Kersti och Karin. Vid bordet satt också Viktoria, Charlotte, Sophie, David och Alicia.


Johan och jag trodde att vi skulle köra till Grötån, men så blev det inte. Vi skulle alla åka båt till Grötån. Sophie och David hade en jättefin motorbåt och har sitter Sophie, Karin och barnen Charlotte och Viktoria.


Så var vi framme och båten lade till vid en brygga där det gick lätt att hoppa av och på båten..


Nere vid hamnen var det uppdukat med kaffe, te bullar och vattenmelon i härliga skivor.


Här kommer Anders med sin rullator. Härligt att han kunde ta sig ner för den branta backen alldeles på egen hand.


Det gick alldeles utmärkt att sitta på "klipporna de grå" och det var inget "salt skum som yrde".


En bild på syskonen Lyckefors, Anders, Kerstin och Ingrid, ville vi förstås ha. 


Här får Johan en härlig pratstund med sin kusin Camilla och kusinen Andreas fru Josefine. Varför kallar jag det här Sysslingträff? Jo syskonen Lyckefors hade ju barnbarn och alla, utom Ellen, hade kommit till festen. De var nio stycken i alla åldrar från 1 till 17 år.


Så småningom gick vi upp till huset där Maggan och Anders bor och vi blev bjudna på middag med vin och dessert. Var jag hade kameran undrar jag förstås nu. Inte en enda bild! 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





Det hade varit underbart väder hela lördagen. Natten till söndagen började det regna och jag vaknade av störtregn och en åskknall. Vi bestämde oss för att köra hem ganska tidigt. Det var ett bra beslut. På vägarna där man fick köra i 120 km gick det inte att köra fortare än 60 -70 km/tim. Det låg massor av vatten på vissa bitar. Vi var hemma i Helsingborg vid tvåtiden. En skicklig chaufför körde förstås!



Mellan Falkenberg och Halmstad kör vi in i Slöinge och går in på Stenungsbageriet där. Johan fixar en härlig macka till mig och sedan är det bara någon timme kvar innan vi är i Helsingborg. Det är en av de få gånger jag lyckas ta en "selfie"!