måndag 15 april 2024

Det gäller att hänga med!

 


Maria församlings kyrkoförening firade 90-årsjubileum. Det blev en riktig fest i församlingssalen. Först berättade Gudrun Erlanson om Maria församling under de sista 90 åren och sedan fick vi lyssna på Gunnar Wetterberg när han talade om kristendomen och hur den utvecklades allt ifrån att den kom till Skåne och hur den ser ut i dag. Därefter åt vi en riktig festmåltid, som jag förstås glömde att fotografera. Tråkigt, för den var både vacker och god! Vi blev också bjudna på härlig sång och musik. Boel satt vid flygeln, John spelade på saxofonen och Karin sjöng härliga glada låtar.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Jag trodde inte att det skulle kännas några knutor när jag fick min ryggmassage hos Jenny i veckan, men det gjorde det! Det var helt klart att jag måste vara försiktigare med att flytta stolar i körsalen. De är tunga att flytta fram i den cirkel som vi ska sitta i. Förhoppningsvis har jag mindre knutor nästa gång. Då kan jag bara njuta.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Det blev en riktigt härlig konsert i torsdags! Det började med två uruppförande. Först fick vi lyssna på R. Langgaard och H. Abrahamsens verk "Tre hymner från Gitanjali". Därefter kom G. Ortiz komposition "Clara". Det sista verket var en hyllning till Clara Schumann. Det är verkligen härligt att lyssna till nyskriven musik.  Dirigenten Baldur Brönnimann anses vara en av världens främsta dirigenter av samtida musik. Underbart att vår fina orkester får en sådan dirigent när det är uruppförande av två verk! Konserten avslutades med Sjostakovitjs Symfoni nr 5. Det blev en härlig 45 minuters avslutning på konserten. Bilden har Rolf T tagit. Han sitter ju på lagom avstånd. 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Så var det dags för fler jubileer. Drumcorps firade 50-årsjubileum genom att promenera genom hela Helsingborgs City och sedan ge en konsert nere vid Ångfärjeparken. Lördagen den 1 juni kl 15:00 kommer de att ge en konsert på Konserthuset.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Helsingborgs Konstförening öppnade en ny utställning i lördags. Det var Ulf Ekelund som ställde ut drygt 60 av sina verk. Det här verket har titeln ""Sista akten" och visar Helsingborgs gamla Stadsteater innan den revs.

De flesta verken var fulla av humor och skildrade också vad som hänt och händer i Helsingborg. Här ser vi "Nästa offer" som är den gamla Färjestationen.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Kören Vox Maria sjöng under söndagens högmässa. På kvällen gick jag till Dunkers Kulturhus för att lyssna på musik. Helsingborgs Kammarmusikförening hade engagerat den kände cellisten Mats Lidström och hans son Leif Kaner-Lidström. Mats Lidström bor i dag i London. Han är känd för både sin virtuositet, kunskap och som kompositör. Det kunde jag verkligen höra på det sätt han spelade på sin cello. Sonen Leif är både pianist och kompositör. Han är också internationellt verksam och också otroligt skicklig. Det är fantastiskt att vi får hit till Helsingborg så många musiker av världskvalitet! 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Så var det dags för sånglektion och i kväll är det repetition i Mariakören. Vi ska ha konsert den 16 maj och då ska vi sjunga Benjamin Brittens "Rejoice in the Lamb".








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar