måndag 30 oktober 2023

Sång och musik för nästan hela slanten

 


Ragnar Bohlin leder kammarkören Vox Maria, som har sin hemvist i Mariakyrkan. Trots det är det flera sångare från Lund och Höganäs. I söndags sjöng vi i Mariakyrkan. De två häftigaste verken var, enligt min uppfattning, Eric Whitacres "Leonardo dreams of his flying machine" och Veljo Tormis "Höstlandskap". Klaverdal, Rheinberger och Brahms var andra kompositörer som vi sjöng verk utav. Vi fick mycket beröm efteråt. I början på december ska vi sjunga Bachs Juloratorium.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


HSO:s senaste konsert hade rubriken: "Svanesånger och solsystem" . Det började med ett verk av Missy Mazzoli. Hennes verk ville ge oss en upplevelse av yttre rymden stod det i programmet. Helt lätt var det inte. Sedan kom ett verk av Schubert som Luciano Berio bearbetat och gjort till sitt eget verk. Det var inte mycket av Schubert kvar, tyckte flera av oss. Avslutningen med Tjajkovskijs Symfoni nr 6, "Pathetiqué" blev en härlig upplevelse. Carlos Kalmar hette dirigenten, som fick mycket beröm i HD:s recension.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




I fredags kväll var Allhelgonakyrkan på Råå fullsatt. Undra på det! Den nya kistorgeln skulle invigas. Den som hjälpt till att hitta orgeln och göra den till ett instrument fullt av stämmor, var Mats Hultkvist. Han spelade Händels Orgelkonsert Op 4  men han ackompanjerade också vokalensemblen Ad Hoc tillsammans med en stråkensemble. Ulrica sjöng solo igen, den här gången Händels "Flammende Rose". Jag frös när hon sjöng! Jag hade knottror långt ute på armarna. Ulrica har verkligen en fantastisk röst!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





På Karantänen var det vernissage i lördags. Konstnären heter Eliska Kováciková och utställningen hade hon gett namnet " Phantom Islands". Det var fantasier som var tecknade på spegelfilm, träsnitt och tecknade/målade fantasier om den "blå timmen". 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o






På eftermiddagen promenerade jag upp till S:ta Anna kyrka, där jag fick lyssna till sång och musik under titeln " Ej för de starka i världen, men för de svaga". Det var Nis Tykesson som spelade på piano och Gong. Noora Karhuluoma, sopran och Johan Sandberg, tenor  sjöng. Flera sånger av Lars-Erik Larsson framfördes, men också av Johan-Magnus Sjöberg, Stefan Klaverdal och Nils Tykesson. Spännande och stämningsfullt med både sången och Nils hantering av Gong-instrumenten.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




På söndagen bar det iväg till Malmö Opera. Titeln på föreställningen var " Everybodys Talking About Jamie". Det var en riktigt härlig föreställning. När en avgångsklass blir informerad om arbetslivet som väntar, sitter en elev alldeles tyst. Eleven Jamie New dagdrömmer om att bli dragqueen och superstjärna. Det tar sin tid, men innan föreställningen är slut är han det! Härligt, härligt! Han, Oscar Pierrou, som skådespelaren heter, var otroligt duktig dansare och sångare. Han hade ofta stöd av Loa Falkman, som spelade en före detta Dragqueen. Rekommenderas!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar