onsdag 3 maj 2023

Nu är verkligen våren här - trots att det blåser kalla vindar.

 




"Toner vid tolv" i torsdags bjöd på härlig sång av sopranen Annika Fransson och fint ackompanjemang av pianisten Maria Eringstam Nielsen. Rubriken var "Vår i luften" och även om det var grått och regnigt ute, så kändes våren riktigt nära med alla härliga vårsånger. Det kändes verkligen som om våren verkligen var här.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Dunkers Kulturhus firade sin 21-åriga födelsedag den 27 april, och på kvällen gick jag dit för att lyssna på trombonisten Martin Sjöborg, när han gav sin examenskonsert. Det var viktigt, berättade han, att man kunde se Danmark från salongen och därför var fönstren inte täckta. Fotona blev inte så bra för nu hade solen kommit fram, men musiken och värmen från både trombonisterna och fönstren var härlig. Förutom åtta trombonistkompisar ackompanjerades Martin också av en pianist. Det blev en riktigt trevlig examenskonsert. 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Vid Rådhustorget finns en plats där det vid jul står en isbjörn och vid våren massor av vårblommor. Hela rundeln har fått både påsk-och pingstliljor plus flera andra lökväxter. De riktigt lyser upp torget.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Så var det Valborgsmässoafton och jag gick som vanligt till Terrasstrapporna för att lyssna på Kvartettarna när de hälsade våren välkommen med sina sånger. Tyvärr börjar de som sjunger i Kvartettarna bli lite sämre på att hålla ton och rytm, men det kanske blåste lite för mycket den här kvällen.


Årets talare var den nye stadsteaterchefen Moqi Simon Trolin. Han höll ett jättebra tal om sina upplevelser av våren och sommaren som är på väg! Jag ser fram emot att få höra honom på Rotary så småningom!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Under min morgonpromenad i dag fick jag se det här fartyget. CLIO Valetta stod det på sidan. Det sa mig inte någonting, men på andra sidan fanns det en skylt som berättade att det var Overseas Adventure Travel, och att de hade seglat runt och upptäckt världen sedan 1958. 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Så var det dags att lyssna på Symfoniorkestern när de repeterade. Mellan klockan 10 och 12 fick HSV, vilket står för Helsingborgs Symfonikers Vänner, komma och lyssna när de repeterade kvällens konsert Antonin Dvoráks Symfoni nr 9 "Från nya världen". Eftersom jag sjunger i Vox Maria på onsdagskvällarna var det underbart att få lyssna till verket under repetitionen på förmiddagen.


Dirigent var den här unga damen, Gudrun Dahlkvist, och det gjorde hon verkligen med den äran. Efter repetitionen var vi samlade några stycken i Markelius för att prata med Gudrun. Det var verkligen trevligt. Hon berättade om sin utbildning och hur hon förbereder sig inför en konsert m.m. Gudrun kommer också att dirigera lördagens konsert då det blir Haydn, Stravinskij och Mozart. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar