lördag 20 oktober 2018

Massor med härlig musik


Den tredje kören jag sjunger i heter Vox Maria. I onsdags hade vi repetition på det som vi ska sjunga under All helgona-helgen. Det blir bara en repetition, men det är fantastiskt duktiga sångare som finns i den lilla (18-20 st) kören så det kommer säkert att gå fint. Vi ska sjunga Grieg, Dupré, Howells m.fl. Jag blir glad av att sjunga när det låter så här bra!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




I torsdags var det konsert med HSO. Vi fick lyssna på ett verk av Tommie Haglund som heter "Hymns to the night". Tonsättaren fanns själv på plats och vi fick under introduktionen i Markelius lyssna till hur han hade komponerat det här verket när han var i USA och fick uppdraget av pappan till Elisabeth Pitcarin. Hon har spelat in en skiva av verket tillsammans med HSO 2010 men den som vi nu fick lyssna till i solostämman var Ilya Kaler. Det var verkligen en virtuos! Efteråt klappade alla HSO:s musiker och stampade i golvet tillsammans med alla oss i publiken. Häftigt!



o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




I fredags var det årsmöte i Kammarmusikföreningen. Inger var på plats trots sitt nyopererade knä. Årsmötet gick snabbt och Pelle kunde informera om hela nästa års program. Sedan var det introduktion inför kvällens konsert och vi fick lyssna på flera trevliga musiker som berättade hur fantastiskt roligt det var att spela barockmusik, precis som med jazz där man kan improvisera - och det gör man!


Karlsson Barock heter gruppen som har sin hemvist i Göteborg. Det är 14 musiker. Tolv av dem spelar på stråkinstrument - alla gamla barockinstrument - en spelar på gitarr och ledaren spelar på en cembalo fast den såg mera ut som en spinett tyckte jag.


Här har vi alla fjorton musikerna i Karlsson barock. Flera av dem berättade både om instrumenten och om den musik- framför allt Vivaldi - som vi skulle lyssna till. Det var ett riktigt trevligt samtal med publiken och man skulle önska att man gjorde så också när HSO har konsert. Det blir inte så stort avstånd mellan orkester och publik då. Den blev i alla händelser en jättetrevlig konsert med spelglada musiker som också improviserade och spelade härligt rytmiskt. Jag tyckte allra bäst om Concert grosso III av Scarlatti.




o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





Innan konserten kom "vår" fönsterputsare Mats och fixade alla våra fönster. Nu kan vi se husen de bygger tvärs över gatan och också se ut över Sundet igen. Det kommer att bli ännu bättre när alla byggnadsställningar är borta.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar