måndag 1 februari 2016

Hänt i veckan


Det har förstås varit mycket musik i veckan. Det började redan i söndags med Kammarmusikens medlemsmöte och konsert.


Kristóf Baráti heter den här unge mannen som spelade J.S. Bach och Eugène Ysaÿe så att man fick rysningar längs ryggraden! Det var otroligt att Kammarmusikföreningen hade lyckats engagera honom. Vi börjar bli bortskämda med världsartister i Helsingborg.

I måndags var det som vanligt repetition med både kyrko- och oratoriekörerna. Christian och jag stod för kaffet.


På inrådan av Annika S köpte vi biljetter till torsdagens konsert med HSO. Egentligen skulle Magnus Nilsson uruppfört Arnaldo de Felices Musica Concertante för oboe, fagott och orkester, men dirigenten Joana Carneiro blev sjuk och måste lämna återbud, så i stället fick vi lyssna på en konsert med Eugene Tzigane som dirigent. Det är en ung amerikansk dirigent och första gången han var här var i januari då han dirigerade trettondagskonserten.

Det blev en riktig höjdare. Tjajkovskijs Romeo och Julia och framför allt Stravinskijs Eldfågeln spelade orkestern så att tårarna rann på mig.  Eugene fick stående jättelånga applåder och orkesterns toush efter konserten.


På fredagen hade vi middag för Gull-Britt, Åke, Tina, Gösta, Katarina och PeO. Givetvis hade jag inte en tanke på att fotografera så det fick bli en bild på tulpanerna som Gull-Britt och Åke hade med sig. Vi åt svamppajer med soltorkade tomater och bresaola, torskrygg med röd röra och broccoli/avokado - mos och så Citronmarängpaj till dessert. Jag har ju fortfarande vit månad, men de andra drack Domaene Gobelsburg ( österrikiskt vitt) och Amarula (sydafrikanskt dessert). Trevligt hade vi dessutom. Allta roligast var det när Katarina berättade när hon fick spela Margot Wallström.


I lördags visade Röda Kvarn Turandot från metropolitan. Nina Stemme sjöng huvudrollen, men den som imponerade mest på mig var Anita Hartig, en rumänsk sopran som sjöng Liùs roll. Hennes tolkning var makalöst bra. Dels är hennes röst ljuvlig att lyssna till och dels gestaltade hon Liù fantastiskt fint.


Innan jag lyssnade på Turandot var jag i Ängelholm på Galleri Moment för att se Karin Håkanssons utställning. Den var förstås underbart vacker.Mina bilder gör den inte rättvisa på något sätt. Man måste se den! Det finns möjlighet att göra det till och med den 6 februari. Passa på!

















I söndags som var Kyndelsmässodagen sjöng vi först i Mariakyrkan och sedan bar det iväg till Malmö för att lyssna på Brahms Ein deutches Requiem.


Det var Operakören, sopranen Celine Byrne och barytonen Wieland som sjöng. Leif Segerstam dirigerade. Nåja, jag tror nog att vi kan göra en hörvärd Brahms den 23 mars, inte minst med tanke på att vi bl.a. kommer att ha Malin Byström som solist!


Här hemma byggs det förstås vidare tvärs över gatan. Nu har man börjat också på den norra sidan om arbetsbodarna - där som hus 22 ska ligga!


Det regnar och är riktigt ruskigt, men här kommer väggar att sättas på plats.Tillträdesdatum har man nu meddelat att det kommer att ske den 27 maj. Därmed kan alla som bor i hyreslägenheter säga upp sina kontrakt den 29 februari.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar