lördag 2 augusti 2014

Besök på Louisiana


Konstföreningen hade anordnad en guidad visning av Emil Nolde - utställningen. Klart att vi anmälde oss!


Dessvärre var Lasses ben inte trevliga att gå med så han fick stanna hemma.

Bilden ovan är från Louisianas katalog och affisch från utställningen. Den visar verkligen Noldes två sidor. Han målade både skräckfyllt och vackert.


Havet var ett av hans återkommande motiv. På den översta bilden ser man inte var himmel och hav går ihop och det var ett ganska vanligt sätt för honom att måla.


Nolde är kanske mest känd för sina akvareller, men verken som finns nu på Louisiana har inte med så många akvareller. Vi såg för övrigt ganska häftiga sådana på Seebüll - museet som ligger på hans gård i norra Tyskland -  när vi var där några stycken för ett antal år sedan. Nu kunde vi stifta bekantskap med verk som inte visats tidigare och jag måste tillstå att jag också är otroligt förtjust i hans oljor. Färgerna är bara helt fantastiska!

Förutom att se hans konst är det intressant att ta del av hans liv och verksamhet under en turbulent period i vår historia. Han upplevde både första och andra världskriget. Vad fick det för konsekvenser? Allt detta finns beskrivet på ett pedagogiskt sätt i utställningen som jag verkligen kan rekommendera!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar