måndag 24 juni 2024

Midsommar

 

Innan jag berättar om Midsommar vill jag visa den här affischen som stod utanför Mariakyrkan vid vår - Mariakörens - konsert. Det var inte fullt i kyrkan och det gjorde inte så mycket eftersom konserten var långt ifrån bra. Kören hade fått alldeles för få timmar att repetera på de verk, som vi framförde. Hoppas det blir bättre till hösten. Då kommer Beniko att leda oss.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Min Rotaryklubb träffas vid lunchtid varje måndag. I måndags kom Annika S, vår avgående guvernör, och delade ut medaljer. Här är det Annika N och Staffan som får en välförtjänt PHF = Poul Harris Fellow utmärkelse. Det var flera av de, som jobbat under distriktskonferensen här i Helsingborg, som fick PHF- utmärkelser. Trevligt!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o  




På Midsommarafton var det ett helt gäng som åkte ut till Nisse och Regina för att fira Midsommar. Det var knytkalas och vi åt sill, potatis, gräslök och gräddfil.  En Jubileums Akvavit bidrog jag med och vi sjöng flera snapsvisor. Två jättefina tårtor kom det också på bordet så småningom.


När Regina fotograferade oss på gräsmattan hade Ulf redan hunnit åka hem. Regina och Ulf hade jag bilder på i min kamera, så nu är vi alla, som var på festen,  på bild.

På bilden som Regina tog ser vi Nisse, Gull-Britt, Åke, Tina, Gösta, Christina, Pelle, Kristina, Helena och jag.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Festandet fortsatte på Midsommardagen. Jag hade bjudit hem Johan, Marie och Maries föräldrar, Gun och Roland. Det började med ett par glas champagne, "Moët & Chandon" uppe hos mig. Sedan gick vi ner till Ett litet Makeri och åt en Ryggbiff, drack rödvin och åt lite olika desserter. Det blev en fin avslutning på Midsommaren tycker jag.








söndag 16 juni 2024

Tiden bara rusar iväg!

 

Förra söndagen hade kören Vox Mariae sin sista konsert den här terminen. Det kändes härligt att få sjunga bland annat Pärts "Which was the son of ...". Jag hade repeterat det verket hemma nästan varje dag och nu satt den perfekt. Rossinis "Cum Sancto Spiritu" hade jag ju sjungit tidigare. Sista verket vi framförde under konserten var Brahms "Zigeunerlieder". Jättehäftig! Vi börjar igen i slutet av augusti.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Sjunger jag inte själv i Mariakyrkan kan jag ju gå och lyssna på andra som sjunger och spelar. Här är det Karin Perry som sjunger, John Perry som spelar saxofon och Boel Videke som spelar piano.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o






I fredags fyllde Tina år. Tina och Gösta bjöd hem flera kamrater och vi blev tio stycken som satt runt det här bordet. Vi fick underbart goda pajer, härlig sallad, öl i olika former, stark och svag, och sedan kaffe och godis. Innan lunchen samlades vi ute på terrassen och drack bubbel som bara den! Det var verkligen ett härligt kalas! Dessutom kom vi överens om att ses nästa fredag hemma hos Regina och Nisse. Då är det ju Midsommarafton. Så häftigt!
Naturligtvis glömde jag fotografera maten, men så småningom åkte kameran upp och de vi kan se på bilderna är Tina på översta bilden. Sedan kommer Gösta, Åke och Regina. Regina kom också med på nästa bild och bredvid henne sitter Ulf. Jag satt på andra sidan om Ulf. På sista bilden ser vi Nisse, Pelle, Christina och Gull-Britt.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





I lördags invigdes den nya museiutställningen på Dunkers Kulturhus. Det man vill visa är hur Helsingborgs stad har sett ut under olika tidsperioder. Det är verkligen en stor utställning och svårt att få grepp om den vid det här första besöket. Det finns över tusen föremål i utställningen och på den översta bilden ser man utställningens tyngsta föremål, Malmkanonen, som väger 1457 kg! På den nedre bilden är ett föremål som jag blev riktigt intresserad av. Det är en sten som har ett Dinosaurieavtryck och är c:a 200 miljoner år gammalt! Jag gissar att jag behöver se den här utställningen några hundra gånger innan jag sett och förstått allt, men den ska ju vara kvar i tio år, så det lär jag ju hinna!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




På lördagskvällen gick jag til Mariakyrkan för att lyssna på Ragnars kör, Lunds Vokalensemble. De kallade konserten för "Drömvävar i försommarskymningen". Det var länge sedan jag lyssnade på en så fantastisk körkonsert! De sjöng verk som jag sjungit i andra körer men också för mig helt nya verk. Allt var så underbart att lyssna på. Konserten spelades in av Sveriges Radio P2 Det gäller att ta reda på när man kan lyssna på konserten eller delar av den igen!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


I kväll är det Mariakörens sista konsert i Mariakyrkan den här terminen. Den får jag återkomma till!







torsdag 6 juni 2024

Ellen tar studenten

 

Här står Ellens mamma, pappa och mormor utanför Hotel Vault och väntar på att studenterna ska komma ner för Terrasstrapporna. 


 Nu är de på väg ner för trapporna, alla studenterna från ProCivitas. 

Här är hon! Härliga underbara Ellen. Johan håller bilden på Ellen, inte så gammal precis. På bilden står det "Ellen NA  3A". Där har hon studerat.

Nu bär det iväg för Ellen tillbaka till skolan. Vid tretiden ska hon komma tillbaka hit, för då skall alla studenter i Helsingborg komma nerför Terrasstrapporna. Därefter ska de gå ner till Hamntorget och leta upp de lastbilar som respektive skola ska åka i.


Eftersom alla lastbilar med studenter körde på Kungsgatan och några varv längs Drottninggatan- Kungsgatan- Hamntorget, gick jag hem för att kunna ta ett foto på alla bilarna. Några av bilarna var utan tak över flaket, men de flesta var enbart öppna i sidorna. Det är som synes ganska många lastbilar.


Jag tog bussen ut till Laröd. Festen där skulle börja halv sex. Det tog lite längre tid för Ellen att komma loss från lastbilarna och åka hem med mamma och pappa. Strax före klockan sex kom de hem i alla fall. Massor med kramar blev det förstås, även för farmor. Det var mormor Gun, som tog de här bilderna! Härligt!

Bubbel att dricka fanns det hela tiden och Johans kompis Anders stod vid grillen och levererade godbitar hela tiden. Tyvärr fixade jag ingen bild på honom. Solen sken, men plötsligt kom det en skur. Som väl var fanns det parasoller att krypa in under.

Utanför huset hade de satt upp ett stort tält och där kunde vi krypa in i gott förvar för eventuella skurar.

Strax före klockan nio tackade jag för mig och promenerade ut mot busshållplatsen Laröd Östra. Det tog fem minuter innan bussen kom, men jag hade världens tur, för precis när jag gick in i busshållplatsen började det ösregna! Jag hade ju inga regnkläder och ville naturligtvis inte bli genomblöt. Hur skulle jag klara mig från Helsingborg C och hem utan att bli blöt? Jag bestämde mig då för att byta buss innan Stattena för att ta 1:ans buss så att jag kom lite närmare Sundstorget. Jag klarade mig! Inte en droppe regn fick jag! Hurra! Vilken dag! 










tisdag 4 juni 2024

Från maj till juni

 

Den vita sparrisen fanns fortfarande kvar i slutet på maj. Johan hade lagt ut en bild på nätet och jag blev förstås intresserad. Kunde han hjälpa mig att laga en härlig rätt med sparris, så att jag kunde bjuda några av mina vänner på en lättare lunch.  Jodå, det kunde han!

Naturligtvis glömde jag att ta fram kameran när Johan lagade maten och när alla sju tallrikarna var fyllda med den härliga sparrisrätten. Det blev lite, lite över, som jag dock tog en bild på. Så såg det givetvis inte ut när rätten serverades! På Johans förslag drack vi ett tyskt vitt vin, som han tyckte skulle passa bra, Grauburgunder Trocken. Jättegott!

Undrar du vilka som var mina gäster. Jo, det var Gull-Britt, Åke, Tina, Gösta, Regina och Nisse. De var riktigt nöjda över att få en så god lunch.  

Jag fick flera härliga presenter av mina gäster. Härlig tryffelchoklad, hjortkött, hemmagjord granola och se den här buketten. Vilka vänner jag har!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

På mina promenader ser jag vad som händer i staden. Här ligger segelskeppet Atlantis från Amsterdam.

Beachhandboll spelades runt om längs Fria bad. Det var spel av ungdomar i alla åldrar. Här fanns flera spelplaner och läktare där man kunde se varje match.



När jag gick norrut över Sundstorget nästa dag, fick jag plötsligt se att torget var alldeles fullt av barn, unga och gamla med cyklar.


Det skulle cyklas en runda runt om i Helsingborg och alla som kunde cykla fick vara med, antingen man var jätteliten eller jättegammal!


Många hade också smyckat både cykeln och sig själv. Den här flickan var nog den som hade lyckats bäst.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Helsingborgs Drumcorps fyller 50 år i år och det firade de bland annat i lördags med konserter både utanför och inne i Konserthuset. 


Det var verkligen många, som samlades utanför Konserthuset för att lyssna på Drumcorps. De spelade en halvtimme innan det var dags att ta sig in i konsertsalen. Det var slutsålt inne i Konserthuset, så de som inte fick några biljetter, hade ju en möjlighet att lyssna på Drumcorps här utanför.



Det blev en över tre timmar lång konsert. Vi fick lyssna på alla typer av instrument, som de använder i Drumcorps, även marimba. Dessutom fick vi se flickor som dansade. Häftigt! 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Jag var både gudstjänstvärd och körsångare i Vox Maria på söndagsgudstjänsten och på eftermiddagen gick jag tillbaka till kyrkan för att lyssna på Mariakyrkans gospelkör. De strålar verkligen av glädje.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




På måndagarna brukar jag gå på lunchmöte med min Rotaryklubb, men den här måndagen tog jag mig till Pålsjö kapell. Lennart Nilsson, som varit medlem i Felicitas var död och vi var många gamla körsångare från Felicitas som kom till Pålsjö kapell för att sjunga vid Lennarts begravning. Netan tog de här bilderna.