onsdag 4 april 2012

Lund - Uppåkra




Det blev verkligen ett intressant föredrag om järnåldersstaden Uppåkra i kväll. Museichefen Per Karsten vid Lunds Universitets Historiska Museum trollband oss i drygt en timme med berättelser om platsen som i dag heter Uppåkra men som troligen var föregångaren till nuvarande Lund. Tack vare att man inte rev det gamla Lund och byggde upp det nya Lund ovanpå utan flyttade staden 4 km norrut finns det i dag kvar lämningar som är den ädelmetallrikaste fyndplatsen i Europa. 24 000 föremål av guld, silver och brons är vad man hittills har hittat. Dessutom har man hittat en stor fornlämning som består av ett trätempel byggt år 200 e.Kr. till Oden och Freja. Det mäter 16 x 9 m och påminner i modellen om de norska stavkyrkorna. År 960 fanns det fortfarande kvar. 

Smycket ovan har också en fantastisk historia som både kan betraktas som sanning och saga. Det föreställer en man som spänt på sig två vingar. Ikarosmyten?

1 kommentar:

  1. Hej. Jeg tænker, at manden med vinger kunne forestille Vølund, som efter mange kvaler slap fri af slaveri og sadistisk fangenskab ved hjælp af den magiske ring, han havde fået af sin kone, og de vinger, han smedede til sig selv. Han har jo fortsat ben, men Vølund havde fået akilles-senerne skåret over, så han ikke kunne gå.

    SvaraRadera