torsdag 5 september 2019

Vackra blommor och underbar musik



Barberaren i Sevilla med Peter Mattei var vi förstås tvungna att se när den gick i repris på Röda Kvarn. Han var verkligen bra och fick också publikens häftigaste applåder.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Så har det varit trädgårdsfest på Sofiero. Hela parken var "uppdukad" med blomsterarrangemang.


Egentligen tyckte jag nog att Sofieros egna odlingar var de bästa, som de här t.ex.


Det fanns förstås flera aktiviteter som underhöll publiken. Här är det en dansuppvisning till Birgit Wenngrens minne.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Veckan som gick har i hög grad präglats av de här fem fantastiska musikerna. Det började med mannen längst till vänster, Marc-André Hamelin. Han spelade på pianofestivalen för fjärde gången. Särskilt spännande var det att lyssna till hans tolkning av Alexis Wessenbergs "Sex arrangemang av sånger ur Charles Trenets repertoar". Konserten spelades in på SR och jag tror den kommer på radion den 18/9.

Ryskan Elisabeth Leonskaja spelade på pianofestivalen för första gången. Hon är makalös på Beethoven och hon spelade hans tre sista sonater, nr 30, 31 och 32. Mycket njutbart!


Här tar hon emot publikens hyllningar. Det blev dock inget extranummer.


Lördagen började med också en helt ny bekantskap, nämligen den finske pianisten Iiro Rantala, som spelade "mellan klassiskt och jazz".


Förutom att han spelade fantastiskt bra med bilder av ett svallande hav, Östersjön, i bakgrunden berättade han om livet i Finland utifrån årets tolv månader och illustrerade sina berättelser med musik som pendlade mellan jazz och klassiskt. Häftigt! SR spelade in konserten och den går på radion den 10/9.


På kvällen fick vi lyssna på Hauchen Zhang, (nummer två från vänster på bilden ovan). Han gästade oss för tredje gången. Tyvärr tog jag ingen bild på honom när han spelade. Jag var antagligen så tagen av hans spel att jag bara njöt. Hans tolkning av Liszts Pianosonat i h-moll var bara helt makalös.

Sista konserten blev flyttad från söndag till måndag eftersom Alexandre Kantorow som spelade hade vunnit  Tjajkovskij-tävlingen i Moskva, fått 1 miljon kr och som pris dessutom spela på en konsert i Schweiz, just under söndagen när han skulle spela hos oss.

Konserten på måndagen blev slutsåld. Det blev en fantastisk upplevelse! Igor Stravinskijs "Svit ur baletten Eldfågeln med arr av Guido Agosti spelade han så man trodde ibland att det var en hel orkester som spelade. Otroligt!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Det är inte bara på Sofiero det blommar. På vår balkong trivs fjärilarna bland penséerna.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Så var det vår tur att ha bridgepartyt. Det blev Jespers hummersoppa som vi bjöd på den här gången. Den är ju bara så himla god! Vilka som vann? Annika och Staffan förstås!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar