tisdag 28 september 2021

Hösten är på väg

 


I torsdags var det en riktigt spännande konsert på Konserthuset. Rubriken var "Bortom alla dolda agendor" .  Bakgrunden var den diplomatiska krisen mellan Kina och Norge sedan Norge tilldelade den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo Nobels fredspris. Detta resulterade i att den kinesiske tonsättaren Tan Dun komponerade violinkonserten "Fire Ritual", en musikal ritual för krigets offer, skrivet för den norska violinisten Eldbjörg Hemsing. Orkesterns blåsare var utplacerade i salongen och solisten Eldbjörg Hemsing kom smygande in från hissdörren spelande på fiolen. Dirigenten Maxime Pascal stod, som bilden visar, vänd mot publiken. Han dirigerade ju också alla blåsarna som stod i salongen! Verket skrevs 1918 och var riktigt härlig musik!

Efter paus blev det Tjajkovskijs 6:e symfoni "Pathetique". Gissa om jag var lycklig när jag gick hem!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Föreningen Norden har anordnat samtal på Dunkers kulturhus i flera år. Nu var det nästan två år sedan ett samtal anordnades. Jag skaffade förstås biljett utan att riktigt veta vad det skulle innehålla den här gången. I programmet stod det att det skulle vara ett samtal med Ola Håkansson och Per Sinding-Larsen. När jag gick till det här samtalet måste jag erkänna att jag inte visste så mycket om de båda herrarna, men nu vet jag! Ola Håkansson har träffat Dylan, McCartney, Madonna och många, många kända artister. Per Sinding-Larsen, som är född och uppväxt i Helsingborg har känt Ola Håkansson i trettio år. Han flyttade till Stockholm och var med om att starta ZTV. Det var då han träffade Ola Håkansson som var en av de få som samarbetade med honom. En av de saker som gjorde intryck på mig var att musiken upplevs starkare om den förstärks med olika synintryck. Det var kanske en av orsakerna till att konserten på Konserthuset i torsdags blev så lyckad!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

  

En annan härlig upplevelse var när Helsingborgs Drumcorps och Marimbabandet spelade på Konserthuset tillsammans med Nils Landgren.


Snacka om liv och rörelse! Både drillflickor och alla orkestermedlemmar både dansade och spelade härligt! Tyvärr har jag ingen bild på Marimbabandet, men de imponerade verkligen också.


Här kommer Nils Landgren in och spelar tillsammans med Drumcorps. Det är otroligt så många ungdomar som är engagerade i både Drumcorps och Marimbabandet. Jag tror att Helsingborg är bäst i Sverige på detta. Thomas Widlund fortsätter Sune Pålssons arbete med den äran!









måndag 20 september 2021

Mera musik och härlig lunch med mina kära.

 


Symfoniorkestern har bytt ut söndagskonserterna med eftermiddagskonserter på lördagar. I lördags fick vi lyssna på ganska häftig ny musik komponerad av Colin Riley. HSO spelade - med den äran - första delen av Eath Voices , Into the Air . Det var inte utan att det gick att föreställa sig hur fåglar, starar  stod det i programmet, rörde sig i flock genom luften. Det ska bli spännande att ta del av nästa del i orkestersviten.

Konserten avslutades med att Nareh Arghamanyan spelade Beethoven Pianokonsert nr 3. Bilden har jag tagit på nätet. Tyvärr blev det ingen bild med HSO. Tyvärr var det alldeles för få i salongen. Lördagseftermiddagar är tydligen inte så populära konsertdagar. Synd, eftersom det var fantastiskt att få lyssna på Narehs tolkning av Beethoven.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Så var det dags för en träff med familjen. En av favoritställena är Regio och det blev valet i söndags.





Marie och jag valde Ravioli fylld med burrata, brynt salviasmör och sparris. Marie drack bubbel och jag ett glas vitt.


Ellen valde Pasta aglio e olio och något som bubblade men utan alkohol förstås.


Johan valde en Tryffelpizza. Eftersom han körde bil blev det bubbel utan alkohol. 


Efter maten drack Marie, Ellen och jag kaffe av lite olika slag, men delade på två Tiramsu. Jättegott!
Några av bilderna och namnen på rätterna har jag förstås lånat av Marie på hennes blogg.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Efter lunchen gick jag till Röda Kvarn för att se en repris på Figaros bröllop från Met. Direkt efter den föreställningen visades The father. Jag kunde inte låta bli att köpa en biljett till den också. Det ångrar jag verkligen inte. Anthony Hopkins var helt fantastisk som Fadern!






fredag 17 september 2021

Goda vänner och massor med musik.

 


Visst blev det en riktigt härlig kväll med Jazzin´ Jacks på Båten vid Parapeten. Här är Jack Andersson i full gång på trumpeten, Lasse Karlsson på klarinetten och på trombonen Hans Ingelstam. I bakgrunden skymtar Per Karlsson på trummor och Claes Rydbeck på banjo. Tyvärr fick jag inte med Anders Rudnert på bas, men han hördes jättebra!

Det var alldeles fullsatt på båten, så de som inte bokat bord i förväg kunde inte komma in och lyssna. Vi uppmanades förstås att boka bord i god tid inför nästa konsert den 26 september. För mig kolliderar den konserten med en konsert på Konserthuset den söndagen.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o







På tisdagen var det full rulle. Gull-Britt och Åke bjöd ett gäng på lunch ute på restaurangen Tegel i Rydebäck. Här lyckades jag komma ihåg att ta en bild på de båda rätter som serverades. Jag åt en jättegod fisk med knaprigt skinn. 



De som ville drack vin till maten och kaffe blev det förstås också. Här sitter Gull-Britt och Tina.


Åke satt på kortändan och Nisse satt bredvid mig.


Mitt emot oss hade vi det här glada gänget. Ulf, Inger, Gösta och Regina. Det var stora ytor och inte helt lätt att föra samtal tvärs över bordet - trots hörapparat. Desserten blev glass på  Sofiero, men jag var tvungen att hoppa av eftersom jag skulle vara hos min audionom Carina klockan tre. Så härligt att kunna träffas lite oftare så här igen! Tack Gull-Britt och Åke!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Tro inte att det var slut på festandet den här tisdagen! Efter mitt besök hos audionomen promenerade jag upp till Falsterbogatan. Där fick jag en fantastisk kväll hos Marie och Per. Vi började med lite goda små bitar av ost och grönt. Till det drack vi rött vin.


Marie hade lagat en underbart god torskfilé i ugnen, invirad i papper som tålde ugnsvärmen. Torsken låg på en bädd av skivad potatis, olika löksorter och en härlig sås. Gott? Jättegott! Till detta drack vi vitt vin. Jag blev riktigt förtjust i det vinet och var naturligtvis tvungen att ta en bild på flaskan så att jag hade stöd för minnet när jag ska försöka få tag på den.

Kvällen sprang iväg. Som vanligt hade vi jättemycket att prata om och det var verkligen stimulerande på alla sätt. Till slut tog jag en taxi hem. Vilken dag!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



På onsdagen var det dags att ge sig iväg till Konserthuset. Det var After work med HSO. Rubriken på den här konserten var Klangen från skogen. Orkesterns fyra hornister - Joachim Wåhlstedt, Karin Lindberg, Åshilld Henriksen och  Pär Enblom - spelade Robert Schumans unika verk för orkester och hornkvartett. Häftigt att se de här fyra hornisterna, som oftast knappast syns bakom andra musiker, nu stå framför hela symfoniorkestern!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Men innan det var dags att gå till Konserthuset kom Johan och vi körde till Vadensjö för att ta bilder på morfars grav. Jag hade lovat Kerstin att ta foton på morfars bild på gravstenen. Tack vare underbare Johan ordnade det sig.


Så här fin bild sitter på gravstenen. Förutom morfar Anders Fredrik, finns mormor Alma och moster Naemi i den här graven. Graven sköts av församlingen med den äran.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Helsingborgs kammarmusikförening ordnar konserter på Dunkers kulturhus, men i torsdags var konserten flyttad till Konserthuset. Det var nämligen den världsberömda stråkkvartetten Belcea Quartet som kom till Helsingborg. Just nu kan bara 70 personer få biljetter till konsertsalen i Dunkers kulturhus, men Konserthuset kan ta emot 300. Det var anledningen till att vi fick lyssna på kvartetten i Konserthuset. Det var fullsatt! Att det är en otroligt skicklig kvartett gick verkligen inte att ta fel på. Spelade ingen roll om det var lyrisk musik, som i Mozarts stråkkvartett eller dramatisk musik som i Sjostakovitjs och Schuberts stråkkvartetter. Trots det tror jag att det hade varit ännu mera njutbart att få lyssna till de här musikerna i musiksalen på Dunkers kulturhus. 

I morgon är rubriken på HSO:s konsert Resor i musiken och på söndag ska jag efter att ha ätit lunch i Laröd se Figaros bröllop Röda Kvarn. 


Roar mig? Ja, det gäller att passa på så länge det går!



söndag 12 september 2021

Kultur, musik, konst, natur - så härligt!

 


Förra söndagen gick jag på Jazz i Helsingborg och lyssnade på New Places Orchestra. De spelade på Tivoli. Jag tyckte att lokalen var för liten för denna stora orkester. Jag hade behövt öronproppar när bandet var i full gång.


Det var flera solister som spelade på sina respektive instrument.  Ebbot Lundberg svarade för sången. Jag tror jag hoppar över fler konserter på Tivoli med så stora band. Nästa gång blir det en mindre grupp på Tivoli, men det kolliderar dessvärre med HSO:s AW på Konserthuset.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Nu är äntligen körsången igång! Vi har fått två nya körledare. Johan-Magnus Sjöberg leder kyrkokören och Vox Maria, medan Ragnar Bohlin (på bilden) leder Oratoriekören. Det blev en riktig långkörare i går, lördags! Då repeterade vi Fredrik Sixtens Matteuspassionen mellan klockan 10:00 och 16:00. Händels Messias  hann vi också med ett tag. Nåväl, det var lite pauser också! Fantastiska körledare!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



När jag kom hem från Bohuslän i torsdags gick jag direkt till Konserthuset. Det var första IRL-konserten sedan pandemin började. HSO var helt fantastisk! Vilket drag! De hälsade också publiken välkommen med en fanfar! Dirigerade gjorde David Niemann. Konserten började med en pianokonsert av Caroline Shaw. Solist var Nareh Arghamanyan. Efter paus spelades Jean Sibelius Symfoni nr 1. Det var den verkliga höjdaren Whaow!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Föreningen Norden anordnade ett resa till Falsterbo Photo Art Museum under fredagen. På vägen till Falsterbo passerade vi Höllviken där Gudmar Olovsons berömda skulpturer fanns längs vägen. 


Vi fick också en bild av naturen vid Falsterbonäset när bussen tog oss runt på en liten sightseeing.


Vi undrade förstås vad som händer med alla hus som ligger nära de här våta markerna som havet redan försett med vatten. 



 Museet visade fotokonst och det var så gott som uteslutande bilder på fotomodeller. De flesta var ganska vågade, men en och annan var trots allt fullt påklädd. Denna bild är tagen av Patrik Demarcheller från Frankrike för magasinet British Vogue.




Den bild jag tyckte bäst om var denna. Här har den tyske fotografen Peter Lindbergh valt att fotografera utan smink på modellerna. 




I eftermiddag blir det Gladjazz på Båten med Jazzin' Jacks! Om jag ska gå dit? Gissa!























torsdag 9 september 2021

Bohuslän, mitt kära Bohuslän

 


När jag for upp till min syster i tisdags åkte vi direkt ut till det nordiska akvarellmuseet. Jag började med att fotografera de kala klipporna inifrån museet.



Vi började med att äta en god lunch på museet. Här sitter syster Kerstin och broder Anders.



Akvarellmuseet visade en fantastisk utställning av den österrikiske konstnären Hundertwasser.

Här kommer ett litet urval. Tavlan till höger här nedanför är inte målad utan vävd. Hundertwasser samarbetade med många vävare och det resulterade i flera fantastiska gobelänger.


























Förutom det alldeles unika formspråket var det framför allt färgerna i tavlorna som imponerade.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



På onsdagen var det dags för nästa utflykt. Det blev Tjörn den här dagen också. Vi åkte till Pilane för att titta på alla skulpturer som var utplacerade i landskapet.































Vilka skulpturer!










Här står jag tillsammans med Tomas och tittar på den trebenta figuren i patinerad brons.






















Den här skulpturen är också i brons. Nu hade vi gått runt några kilometer och tog oss upp till berget där vi kunde titta lite närmare på skulpturen Anna.


















Här är hon, Anna, gjord av marmorpulver och glasfiber.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Så var det dags för middag. Här sitter vi på altanen och dricker ett glas champagne innan trerättersmiddagen serverades. Maggan, min svägerska, sitter längst ut till vänster. Det är lite svårt att se eftersom skuggan föll på henne. Vi var nio personer. Tomas bror och svägerska liksom Sophie och David deltog också i middagen. Sophie och David ville gärna titta på fotbollsmatchen mellan Sverige och Grekland. Vi såg den. En urdålig match, som Sverige förlorade....

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





Varje morgon tog vi en promenad med de båda hundarna Harry och Sivan. Här har Kerstin och Tomas kommit lite på efterkälken. Vi hade tur med väder och vind. Solen sken och temperaturen var precis så bra att vi slapp ytterkläder. Det gick ju att knyta dem runt midjan.... Tyvärr var det sedan dags att åka hem. Tre underbara härliga dagar i mitt kära Bohuslän!





 










lördag 4 september 2021

Sorg och farväl

 


I torsdags for Gull-Britt, Åke och jag ner till Limhamn för att ta farväl. Det är verkligen inte lätt när så många nära och kära lämnar oss.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Det finns fler att säga tack och adjö till, även om det inte alls beror på att de inte längre finns i livet. I fredags var jag inbjuden till Dunkers kulturhus för att ta farväl av Irene, som gick i pension. Irene har varit en av mina arbetskamrater i ett par decennier. Irene har varit en otrolig resurs för Dunkers kulturhus. Det blir inte lätt att ersätta henne. Här är det Fredrik Öjbro som håller ett långt och innehållsrikt tal till henne. Humorn fanns förstås med, som alltid i närheten av Irene.



Vi började med flera olika upptåg. Barnasinnet fanns verkligen där! Sedan blev det kaffe och tårta. Att Irene var glad över all uppvaktning går inte att ta fel på! Irenes tacktal till oss alla fick jag senare på Messenger från Fredrik. Det var verkligen vackra ord till mig! Tack kära Irene!