måndag 30 november 2020

Nu har vintern kommit

 


Som tur var lyssnade jag på väderrapporterna som sa att det skulle bli frost under natten. Det fanns inget annat att göra än att plocka in krukan med pelargonier från balkongen. Det finns fortfarande knoppar som kanske kommer att blomma, men bladen börjar så smått  bli gula. Så småningom blir det nog källaren den här vintern också.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



När det inte går att gå på konserter eller teater så får det bli Röda Kvarn. I tisdags blev det On the rocks. Vi var 2 personer i hela salongen som såg filmen! Den var väl sådär...


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Vid Sundstorget finns en vegetarisk restaurang och nu tyckte jag det var dags att prova den. Det här är en rätt med Friterad silkestofu dippad i en mix av soja. Riktigt gott!



På kvällen kan man njuta av den här julgranen som står intill skridskobanan på Sundstorget. 


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Utflykter går ju också bra att göra. I torsdags var jag i Landskrona och gick runt på Citadellet. Där fanns inte fler än tre personer som jag mötte på hela promenaden runt Citadellet. Jag försökte också komma in på Konsthallen, men där var det stängt. Endast personal fick gå in stod det på en lapp.



Att promenera längs Sundet är inte så dumt! Här är det Rya golfbana som ligger så vackert vid Sundet. Det var mellan golfbanan och vattnet som jag tidigare var här för att hjälpa till att plocka nypon. Den här gången blev det lite lunch på Rya golfrestaurang. 


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




På torsdagskvällen hade jag en verkligt härlig upplevelse. Jag kunde sitta framför min dator och lyssna på Jakob Koranyi som spelade "live" på Konserthuset, helt utan publik. Det var en fröjd att lyssna på de Cellosviter av J S Bach han spelade. Podiet var alldeles tomt och man kunde följa Koranyis engagemang och hans otroliga skicklighet med cellon. 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Fredagen blev en riktigt skön vilodag. Först gick jag till TIDH för att klippa mig och sedan bar det iväg till Mirjam som gav mig en riktigt skön ansiktsbehandling. 


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Jag kunde inte motstå det här verket av Lars Bertle. I lördags stängde de Konstens lokaler så det var bara att knalla upp och hämta verket. Mörk damm har han kallat den.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





Så var det dags att ta sig till Röda Kvarn igen. Den här gången såg jag Leva på hoppet  med Andrea Braein Hovig och Stellan Skarsgård. Nu var vi full salong, det vill säga 8 stycken personer. Filmen var fantastiskt bra. Båda huvudrollsinnehavarna spelade underbart var för sig och helt makalöst bra tillsammans. En höjdare med andra ord.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Första söndagen i Advent kunde jag inte hålla mig borta från Mariakyrkan. Det får inte vara någon gudstjänst där och man får inte vara fler än 8 personer i kyrkan. Jag blev insläppt. Vi var nog bara fem personer och jag satt en stund och lyssnade på George när han spelade julmusik från den stora orgeln. Det kändes verkligen bra!

Lite senare på dagen promenerade jag upp till Inger Munch. Vi pratade, tittade på skidskytte och drack en kopp kaffe. Skönt att inte tappa bort sina vänner helt och hållet!









söndag 22 november 2020

Inte helt trist och grått

 



Det finns inget bättre än att komma till Jenny och få en härlig massage på rygg och nacke! Jag är alltid lika glad när jag lämnar Kiropraktorkliniken efter en behandling av Jenny och/eller Andreas. Då gör det ingenting om det duggregnar och blåser, som det gjort flera dagar den här veckan.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Häromdagen när jag tog min promenad stötte jag på den här fågeln. Det ser ut som om den bara har ett ben!


Näbben var ganska lång och lite rödaktig. Eftersom jag är ganska dålig på fåglar vet jag inte om min gissning att det kan vara en Storskarv är riktig. Fin är den i alla fall och den brydde sig inte om att flytta på sig när jag kom.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



När det regnar och blåser som värst, så läser jag. Just nu håller jag på med den sista av Jan Guillous serie om sin familjs historia. Det är intressant att läsa om allt som hänt i Sverige, Europa och världen också under min livstid. Det är lätt att glömma! Jag tycker också om språket och återvänder gärna till läsandet så fort jag har möjlighet.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





När det regnade och blåste som värst, passade jag på att skaffa en biljett på Röda Kvarn för att se filmen om Greta. Den var intressant ur flera aspekter. Jag hade glömt vad det betyder att vara drabbad av autism. Som rektor träffade jag på ett antal elever som hade det, men det var ju ett tag sedan. Resan över Atlanten var förfärlig. Greta längtade hem. Det kanske mest intressanta som filmen visade var att de flesta makthavare som ville träffa Greta och som bjöd in henne till olika konferenser gjorde det för att själva få uppmärksamhet. Det störde Greta. Hon var inte intresserad av all den uppmärksamhet som riktades till hennes person.  - men de gör ju ingenting för klimatet! - sa Greta.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o





I eftermiddags promenerade jag ut till Pixlapiren och kunde inte låta bli att ta en bild på stället där flera bilar kom körande för att ta Covid-19 tester, när jag var här förra gången. I dag var det alldeles tomt -  varken bilar eller sjukvårdspersonal.







På vägen tillbaka upptäckte jag alla dessa lådor. Det ska bli spännande att se vad det kommer att växa upp här så småningom.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Den här tallriken med Skaldjurspasta Bianco hämtar jag gärna upp till lägenheten från vår restaurang i huset "Ett litet makeri". Jättegott!













söndag 15 november 2020

Nu skiner solen






Visst är det härligt att kunna promenera i solsken! Här är jag på promenad vid Gröningen och får en fin bild mot Danmark, Väl hemma kan jag ta en bild också från vardagsrummet när solen håller på att gå ner, visserligen inte i havet mellan två länder, men det är häftigt ändå.

 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



När jag är ute relativt tidigt på morgonen och ingen varit ute på Piren före mig, finns det en hel del fåglar på muren. Jag gissar att de svarta fåglarna är skarvar, men jag är inte säker. Fåglarnas namn har aldrig varit min starka sida. Jag nöjer mig med att titta på dem och konstatera att de är jättefina!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Så var det dags för HSO med två konserter, en AW på onsdag och en kvällskonsert på torsdag. Vi får fortfarande vara 50 personer i salongen.

I onsdags spelade de Felix Mendelssohn: En midsommarnattsdröm. Dirigenten Miquel Harth-Bedoya berättade om verket och de spelade korta avsnitt i början för att illustrera det dirigenten berättade. Sedan spelade de hela midsommarnattsdrömmen. Verkligen trevligt. 

Rubriken på torsdagens konsert var En värld där allting flyter. Som väl var berättade dirigenten också här vad de tre verken som man spelade, handlade om. Både kompositörerna och verken var helt okända för mig. De började med Lotta Wennäkoskis Hava. Sedan kom John Luther Adams Become River och det sista verket Fiesta var skrivet av Jimmy López Bellido. Det blev verkligen en underbar konsert och jag, liksom flera av de andra åhörarna, dansade hem!

Till min glädje kunde jag konstatera att Henrik Halvarsson som recenserade konserten i lördagens HD var helt begeistrad - precis som publiken.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



I torsdags åt jag lunch med Jan-Olof. Stina skulle också varit med, men fick förhinder. Trevligt att den sociala samvaron inte är helt död i dessa coronatider.




 






söndag 8 november 2020

Massor med härlig kultur

 


November månads almanacka bjuder på en bild av Gustav Klimt som heter The kiss. Det påminner mig om ett program från Vetenskapskanalen där man talade om hur betydelsefullt det är med känsel, som är det första av våra sinnen att utvecklas. Huden är i ständig kontakt med omgivningen och därför är känselsinnet särskilt viktigt. 

Det är inte så konstigt att jag känner mig härligt glad och nöjd varje gång jag varit hos Jenny och fått massage. Jag var hos Jenny i onsdags.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Vid varje månads första tisdag spelar man ett verk av Buxtehude i Mariakyrkan. I tisdags var det den 3 november och George spelade från kororgeln. Det kommer att vara en sju år lång resa med Buxtehude. Organisterna spelar Buxtehudes samtliga orgelverk i samband med en kort middagsbön en gång i månaden. Buxtehude var anställd som organist i Mariakyrkan 1657 - 1660. Han har skrivit nittio orgelverk och de spelar givetvis en viktig roll i orgelmusikens historia.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Det var inte bara i tisdags som George spelade på kororgeln. I onsdags spelade han "Engelsk orgelmusik från 1700-talet". Vi fick lyssna till fyra komponister. Jag tycker att Buxtehude står sig väl i jämförelse! Det är förstås intressant att få lyssna till annan musik än den man alltid lyssnar på.

Innan jag gick till Mariakyrkan hade jag, som jag tidigare skrev, varit hos Jenny och fått massage, så jag var ganska upplagd för att lyssna på - för mig - ny musik.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




Galleri Konsten har nu sin sista utställning på Kopparmöllegatan och vernissagen var i lördags. Konstnären Lars Bertle, 95 år gammal, var på plats. 


Jag blev verkligen förtjust i hans verk och en av de bästa tyckte jag att den här var. Mörk damm kallar han den.

Lars Bertle berättade att färg har kommit att betyda mer och mer för honom. Verken som ställdes ut har han målat under de senaste 20 åren.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



På lördagskvällen gick jag till Konserthuset för att lyssna på HSO. Rubriken på konserten var Stormen drar in och det blev musik av ibland ganska stormigt slag, bland annat Sibelius ur Sviten till kung Kristian II . Mel Bonis valser var härliga att lyssna till. Beethovens sjunde symfoni såg jag fram emot, men jag stördes av att den tyska dirigenten Corinna Niemayer viftade och hoppade runt på dirigentpallen alldeles för mycket i min smak. Det blev lite för mycket storm.