söndag 29 mars 2020

Sol, vindstilla och massor av blommor



Det är sällan man ser Öresund ligga så stilla som här. Solen strålar och det är ljuvligt att promenera.


Sjöfågel  av olika slag är det gott om. Jag tror också de gillar lite lugn då och då.



I dessa Corona-tider ska ju vi som fyllt 70 hålla oss inne.  Jag har väldigt svårt för det och jag väljer vägar där det inte finns så många andra. Varje dag går jag ut på piren och om det inte är folktomt så är det enbart en eller högst två personer man ser.


På den här vägen är det bara bilar man möter så det är en av vägarna jag väljer. Påsk- och pingstliljorna gör också valet ganska lätt.



I går gick jag till ramaffären för att hämta tavlan jag fick av Ellen på min födelsedag. Jag provade att sätta upp den här mellan Bengt Lindström och Marc Chagall. Det blev ganska bra tycker jag!





När jag var ute och handlade passade jag på att köpa några penséer. Lite färg på balkongen är inte fel.




söndag 22 mars 2020

Promenader, promenader och promenader



Trots coronaviruset finns det en del som ska göras. Förra söndagen var jag gudstjänstvärd och läste som vanligt den gammaltestamentliga texten. Det var inte många gudstjänstbesökare, 13 stycken församlingsbor plus tjugo konfirmander som kom i grupp från NV Skåne.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Den här veckan har vi haft ett underbart väder och jag behöver verkligen röra på mig. Det är bara att ta på sig ordentligt och ge sig ut i solskenet. Temperaturen på morgonkvisten - när jag börjar mina promenader - ligger strax över +2 grader, så det gäller att ta på sig varma kläder. Det blir för det mesta dunjackan. Här ute på piren möter jag nästan aldrig någon. Skönt när det nu är risk att bli smittad.


Ibland har jag vissa saker som ska göras. Lämna tillbaka böcker på biblioteket t.ex. Naturligtvis kan jag inte låta bli att fotografera de här härliga blommande träden vid Stadsbiblioteket när jag går förbi.


På vägen tillbaka från biblioteket kan jag inte låta bli att ta en bild av påskliljorna. Det är ju knappt en månad kvar tills det är påsk! Hujeda mig så fort tiden springer iväg!




Ibland är det jättemycket folk ute, men ibland ser man inte en enda. Ingen badar och ingen solar vid det här tillfället. Kanske var jag lite tidigare ute än de flesta.



Blommor finns det gott om runt om i stan. Här är det S.t Jörgens plats som fått vackra blommor i rabatterna.

Eftersom jag har märkt att min högra höft mår bra av att jag tar långa promenader och stretchar ordentligt efteråt försöker jag komma över 17 000 steg varje dag. I går gick jag 17 290 och i dag har jag hittills gått 18 720 steg. Möter jag folk på vägen ser jag till att hålla mig ordentligt ur vägen.






lördag 14 mars 2020

Vilken vecka!



I lördags kom "lille-Johan" för att hjälpa mig med datorn och samtidigt äta lite lunch. Det tyckte Marie var utmärkt. Då kunde hon också få lite lunch eftersom Johan och Ellen spelade fotboll.
Solen lyste och det blev lite för mycket ljus i bakgrunden för att man skulle få ett tillräckligt bra foto. Mysige Bob kom också med, men inte heller här lyckades jag få ett bra foto. Någon bra fotograf är jag inte!


Jag hade gjort en sallad på varmrökt lax och lite tillbehör. Det gick hem. Vi drack lite vitt vin också. Det blev ett riktigt trevligt besök!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Söndagskonserten hade rubriken "Politiken" och de verk som spelades passade verkligen i det temat. Det var bl.a. Sibelius Finlandia och Sjostakovitjs 5:e symfoni.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Vilken vecka skrev jag i rubriken och det kan man verkligen säga att det har varit - vädermässigt. I fredags blåste det så otroligt hårt att det nästan var omöjligt att ta sig fram. Emellanåt ösregnade det också. När jag gick ner med soporna överraskades jag av att det var hagel i stormbyarna. Här håller flaggorna vid Stortorget på att blåsa ner. Det var ju Victoriadagen så det var ju allmän flaggdag.
Temperaturerna har växlat mellan +9 grader till -1. I dag är det alldeles lugnt och stilla och solen skiner från en molnfri himmel!


Färjorna gick som vanligt trots stormen och det fortsätter de att göra trots att vi i dag efter klockan 12:00 inte längre får gå i land i Danmark. Gränserna är stängda p.g.a. Corona-virusen!





lördag 7 mars 2020

Kultur för hela slanten


Veckan började som vanligt med repetitioner i Mariakyrkans körer. Den här måndagen repeterade vi Mozarts Ave Verum Corpus och Torsten Nilssons Hosianna Davids Son. Det är ganska sällan vi repeterar verk som vi tidigare sjungit - och som man kan i princip utantill. Naturligtvis tränade vi mest på två nya verk. Nån ordning får det ju va!

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o



Brittiska The Times har beskrivit Doric String Quartet som  "...en superb ensemble, intelligent, teknisk briljant och underbart balanserad. Kvartetten engagerades av Kammarmusikföreningen i tisdags och jag kanbara stämma in i The Times beskrivning.

Vi fick lyssna till Joseph Haydn Stråkkvartett nr 30 Ess-dur, Benjamin Britten 3 Divertimenti, Andrea Tarrodi Stråkkvartett nr 3 "Light Scattering" och Jean Sibelius Stråkkvartett d-moll op 56.

Jag njöt allra mest av Benjamin Brittens musik.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


I onsdags bytte jag ut AW-konserten på Konserthuset mot Museiföreningens föredrag om "Miljonprogrammets bostäder - Dalhem 1968 - 1978". Det var fil dr Anja Petersen som berättade om sin forskning om Dalhem. Jag hade en gång i början av 70-talet elever som kom bussandes från Dalhem till Slottsvångsskolan. Det var den klassen som gick det första demonstrationståget genom stan för miljön - 1972!


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Så var det dags att se Äppelkriget på Storan


Förutom flera skådespelare på Stadsteatern deltog också elever från Lunds Dans- och Musikalgymnasium. Härligt att se så många duktiga ungdomar! De både dansade och sjöng jättebra.


o-o-o-o-o-o-o-o-o-o




På Lillan gick Mig nära. Den såg jag i går. En fantastisk föreställning! Pjäsen är skrien av norrmannen Arne Lygre. Rollerna spelades fantastiskt fint av Karin Li Körsbärsdal, Cecilia Borssén, Einar Bredefeldt och Gustav Berg. 






måndag 2 mars 2020

Det ljusnar



Så är vi inne i mars månad och bilden på min kalender den här månaden är Claude Monets Blue Water Lilies. I dag är det en härligt ljus morgon.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Torsdagskonserten  bjöd på mycket örongodis. Det började med ouvertyren ur Orfeus i underjorden av Jacques Offenbach och slutade med ouvertyren ur Tannhäuser av Richard Wagner. Däremellan fick vi lyssna till verk av Charles Gounod, Franz Schubert, Claude Debussy, Giuseppe Verdi, Gustav Mahler och Georges Bizet!


Eftersom HSO samarbetar med Stadsbiblioteket hade man den här gången valt att välja verk som förekommer i Thomas Manns bok Bergtagen. Det blev inte alls så dumt och både under introduktionen och under konserten berättade man hur det hela hängde ihop.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Under veckan har jag varit på träff med HSV (Helsingborgs Symfonikers Vänner), sjungit i Vox Maria på en gudstjänst på Askonsdagen - med fem besökare förutom gudstjänstvärdarna! - varit med och avtackat Jan Galvén, som nu gick i pension. Jag anställde honom som rektor för musikskolan 1996. I lördags spelade vi bridge här hemma med Annika och Staffan och i söndags sjöng jag i kyrkokören.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Söndagen avslutade jag på Röda Kvarn. De visade operaföreställningen från Metropolitan Agrippina av G F Händel. Vilken fantastisk föreställning! Det var inte enbart Joyce Didonato som sjöng Agrippina, som hade en otroligt bra röst, utan Brenda Rae som Poppea, Iestyn Davies som Ottone för att nu inte tala om tjejen Kate Lindsey som både sjöng och spelade fantastisk teater som grabben Nerone, medverkade alla till en oförglömlig föreställning. En stor kraftig man, Mattew Rose, spelade den romerske kejsaren Claudius också förtjänstfullt. Det blev en fyra timmar lång förställning, inklusive  en halvtimmes paus, men det var verkligen fyra helt njutbara timmar.

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Efter ytterliga ett lasarettsbesök verkar det ändå som om det skulle ljusna även för Lasse.