onsdag 26 april 2017

Flera konserter!



Nej, någon kvinnlig dirigent blev det inte under söndagens diplomkonsert med HSO. I stället var det den här unge mannen, Christian Karlsen, som mycket förtjänstfullt dirigerade både HSO och diplomanden Louise Gorm. Behållningen blev dock Haydns Symfoni nr 99 i Ess-dur. Inledningen med estländaren Erkki-Sven Tüürs Symfoni nr 8 var också riktigt trevlig att lyssna till. Prokofjevs violinkonsert nr 2 som Louise Gorm spelade blev ganska trist. Som väl var avslutades konserten med Haydn och publiken tackade med extra långa applåder.


I måndags repeterade vi flera nya verk som vi ska uppföra redan på söndag! Oratoriekören fick också nytt och för flera är Misa Criolla, som vi ska uppföra den 8 oktober, också ny. Det blir inte så många repetitioner eftersom vi inte repeterar under sommaren. Sic!




Den här bilden måste man klicka på för att se hur fantastiskt härligt sminkade både de tre tjejerna och de två killarna är! Det var Helsingborgs Kammarmusikförening som i går, tisdags, hade sin sista konsert för i vår och inbjuden var den fantastiske countertenoren Daniel Carlsson. Han uppträdde tillsammans med Giovannikvartetten som består av tre flickor och en gosse. Gissa vilken! Jo, det är han som spelar cembalo! Temat för konserten var Ett möte med barockens kvinnor. Det betydde att alla verk som framfördes var skrivna av kvinnor som levde under barocktiden - slutet 1500-talet och början av 1700-talet. Musikerna presenterade sig en och en, som den tonsättare de just skulle spela. På det viset fick vi veta en hel del om respektive tonsättare. Kul!


På torsdag är det dags igen för HSO. Då ska jag lyssna på Hans Pålsson som ska spela Mendelssohn, Mozart och Beethoven. Hans Pålsson debuterade som solist för 50 år sedant i just den Mozartkonsert som han ska spela nu, med just HSO!






söndag 23 april 2017

Det skulle bli vår



Det är ju april så vi får väl stå ut med aprilväder ett tag till. Frost och snö till exempel! Det var vad vi fick under påsken.


På påskaftonen blev vi hembjudna till Annika och Hans som var i Helsingborg på en kort visit. Annikas båda söner och hennes pappa Stig var också med vid påskbuffén.


Ägg, sill, lax och rostbiff stod på menyn, liksom öl och snaps förstås. Efteråt blev det en härlig tårta från kondiset Två systrar.

Påskdagen var det förstås körsång i Mariakyrkan. Inga dubbdäck var tillåtna och vi hade satt på sommardäcken, men det går ju buss!



Annandagen blev bättre och efter gudstjänsten i Mariakyrkan blev det en biltur upp till Grevie kyrka på Bjärehalvön. Jag skulle ju medverka i Jan-Olofs påskmusikal. Det var tyvärr sista gången! Jan-Olof kommer att pensionera sig trots att han bara är 70 år!!! Jag fick en underbart vacker orkidé som tack för min läsning.




I onsdags var vi tillsammans med Marie och Johan på besök i det som ska bli vår bostad efter den 15 september. Vi kunde bara konstatera att läget är toppenbra, men att lägenheten känns liten. Den är ju "bara" 105 kvm! Var vi ska placera TV:n, pianot, skrivbordet med datorn etc etc diskuterar vi fortfarande. Det blir nog lättare när lägenheten är tom på vad som nu finns där.



Både Lasse och jag gillar biografen Röda Kvarn i Helsingborg. I fredags valde vi att se Kungens val, en riktigt intressant film om vad som hände vid Tysklands ockupation av Norge och kung Haakon VII:s roll. Jesper Christensen gör ett skickligt porträtt av den norske kungen och man får repeterat ett stycke historia kring andra världskriget och spelet kring maktkamperna i ett land. En intressant och sevärd film!



Eftersom det var ganska länge sedan vi ätit "ute" gav vi oss i går, lördags, iväg till den här krogen. Jag ville gärna att Lasse skulle få något han gillade bättre än det han åt förra gången vi var här.


Det fick han! Det blev oxfilé till Lasse med jättefina pommes frites och så ett Ribera del Duero-vin förstås!


Gissa vad jag åt! Kummel förstås! Kummel med sparris och en härlig sallad. Det går bra att dricka vatten också, även om man inte kör bil, men det gjorde jag ju. Maten var superb och betjäningen likaså. Vi var supernöjda! (trots vattnet!!)



Sedan var det dags igen för ett besök på Röda Kvarn. Den här gången var det Eugen Onegin i direktsändning från Metropolitan. Vår svenske baryton Peter Mattei spelade/sjöng huvudrollen Eugen Onegin och Anna Netrebko gjorde Tatiana. Fantastiska sångare! Jag för min del tyckte operan var lite trist i början, men den tog sig och vi var båda mycket nöjda trots att vi inte var hemma förrän klockan hunnit bli över elva på kvällen!

I kväll, söndag, skall vi lyssna på en diplomkonsert med en dansk violinist, kvinnlig dirigent och så HSO förstås!













lördag 15 april 2017

Teater, konst, konserter och så plötsligt påsk


Teater när den är som bäst!


Föreställningen på Lillan av Ett dockhem blev precis så bra som jag hoppades på! Underbart skickliga skådespelare! På bilden ser man Nora som spelades av Jenny Jensen och Torvald som spelades av Nils Dernevik. Dessutom fick vi se Gustav Berg, Cecilia Borssén och Tobias Borvin i de övriga rollerna.



Palmsöndagen gick i svindlande fart. Först var det kyrkokören som sjöng under högmässan och nästan direkt därefter blev det generalrepetition på Fredrik Sixtens Johannespassionen.
Som väl var fick vi en liten stund mellan genrepet och konserten så vi kunde få i oss en bit mat. Under konserten var det fullt ös! Verket är oerhört dramatiskt och det krävdes ordentlig koncentration för att komma rätt med alla våra kraftfulla insatser. Som väl är finns det också koraler i verket där man kan sjunga nyanserat. En ganska stor publik verkade uppskatta verket.

Körrepetitionen under måndagen ställdes inte in förstås! Det har vi annars haft som regel efter en konsert. Nu gällde det emellertid att repetera inför påskens alla gudstjänster.



På tisdagskvällen körde jag först Lasse till Pelles föreläsning om barockmusik. Det blev en parkeringsplats ledig på Långvinkeln så jag själv kunde promenera till Röda Kvarn för att se filmen om Edvard Munch 150 år. Det var en film som gjordes vid utställningarna i Oslo för att fira Munch 150 år. Det blev en riktigt intressant film om både hans verk och hans liv. Här är en av mina favoriter, Madonna.

Onsdagen började med ett besök hos Petra. Lika skönt som vanligt. En timme hos Petra går alldeles för fort! Sedan blev det sånglektion hos Catarina och kvällen avslutades med att jag läste evangelistens roll i passionsgudstjänsten i Mariakyrkan.

På skärtorsdagen bjöd Katarina och Daga på middag i sitt hem i Höganäs. Varför lär jag mig aldrig att ta bilder! Vi fick jättegod lammstek som var ugnsbakad med getost, potatisgratäng och sallad. Till dessert blev det marängsviss - förståss! Det är ju Lasses älsklingsdessert! Daga gav sig sedan iväg för tre timmars träning med sin gymnastiktrupp, en av landets bästa!
                                            .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Långfredagen startade förstås med mässa utan orgel i Mariakyrkan. Vi hade en del att göra i kören, både med improperierna, psalmsång och några körverk.

Sedan blev det familjemiddag hemma hos oss.


Johan var förstås i full gång redan vid lunchtid för att förbereda påskbuffén.


Så småningom ramlade gästerna in. Här står Marie med sin bror Mikael och svägerska Jill. Öl, rosé och vitt alkoholfritt började de med.


Den här lille krabaten, Otto, behövde vi inte bekymra oss om. Han skötte sig helt och hållet själv med sina medhavda lekverktyg. Vilken fart det är i den grabben! Oj, oj oj, det kan bli något stort!


Här har vi resten av festgänget. Lasse, Tage, Edvard och Ellen. Lite chips, salta stänger och en och annan chokladkula gick väl ner innan det var dags för ägg,sill, lax, lamm och diverse andra godsaker på påskbuffén.


Allt fick inte plats på fotot, men här är en del av goumerbuffén i alla fall. Det blev en lyckad kväll som avslutades med att vi år Ellens chokladmuffins med hennes också hemmagjorda polkagrisglass. Jag hoppas att få en bild via Marie på den så småningom.



lördag 8 april 2017

Historielektion och Symfoniorkester


Helsingborgs museiförening anordnar tillsammans med Dunkers kulturhus lokalhistoriska föreläsningar.


I onsdags lyssnade jag på Birgit Lendahls Rosendahls intressanta föredrag om den här damen, Nelly Krook. Hon var mycket förmögen, men till skillnad från sina bröder så är hon helt okänd. Det borde hon inte blivit! Hon skänkte bort mycket av sin förmögenhet, men lånade också ut till näringsidkare så att företagen under 1800-talet kunde blomstra i den här delen av Skåne. Ljus i Mariakyrkan, en vacker park som numera heter Stadsparken och utbildning av diakonissor hörde också till hennes bedrifter.

Så var det dags för en torsdagskonsert.


Den här gången var det vår gamla chefsdirigent Andrew Manze som stod på pulpeten. Salongen var naturligtvis fylld. Det började med Mozarts 40:e symfoni och den är det inget större fel på!

Men efter paus kom något helt suveränt, Ralph Vaughan Williams Job: A Masque for Dancing. Det märktes verkligen att Manze trivdes med både det här verket och med vår fantastiska orkester, i synnerhet blåsarna och slagverket. Whaow! Återigen blev jag upplyft av vår härliga konsertverksamhet i den här sta'n!


I går sprang Ellen och hennes skola ett antal varv på 600 m/st för att samla in pengar till cancerfonden. Ellen sprang 11 varv! Det blev en liten slant det! Bravo Ellen!


I kväll blir det teater på Lillan. Vi ska se Ett dockhem. En av mina favoritskådespelare, Gustav Berg, finns med. Höga förväntningar alltså!








måndag 3 april 2017

Kammarmusik, champagne, konst och symfoniorkester.


Après un rêve. Fransk afton med Helsingborgs kammarmusikförening.


Det blev återigen en riktigt härlig kväll med kammarmusik på Dunkers kulturhus. Här är en bild på Christian Svarfvar som spelade fiol.


Roland Pöntinen satt vid flygeln.  De framförde fransk musik. Gabriel Fauré, Claude Debussy och Maurice Ravel stod på programmet.

Det är svårt att avgöra vilken av tonsättarna jag tyckte mest om. Alla tre var verkligen njutbara. Fauré passionerade violinsonat i A dur, Debussys lyckliga L'Isle joyeuse (den lyckliga ön) eller Ravels jazzinspirerade violinsonat i G dur.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Så var det dags för champagne!


Johan stod förstås! i köket och förberedde tilltugget till kvällens champagneprovning.



Annika, Rigmor, Lotta, Dagny och Anita försöker gissa vilken champagne som fanns i de fyra glasen. Jag, eller rättare sagt Marie och Johan, serverade Charles Mignon, Bollinger, Crémant d'Alsace och Beaumont des Crayères i glasen.



Till detta serverade Johan en sallad på ruccola, rostade pistagenötter, fetaost och olja.



Sedan fick vi en av mina favoriter, laxskivor som han hade behandlat med bl.a. japansk soya, ingefära, chili och koriander. De låg på en bädd av machésallad.



Därefter blev det en parmesanostpaj med kalixlöjrom och creme fraiche.


Till dessert fick vi en chokladmousse med diverse goda smulor, dvs kanderade nötter.



Lasse, Marie och Johan fick nöja sig med en flaska Bollinger och naturligtvis lite matgodis de också. Salongen fick bli deras tillhåll. Jag tror alla tyckte det blev en riktigt lyckad fredagskväll.

                        .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Under lördagen var det så dags för konsten.


En av mina favoriter, Gittan Jönsson, ställer just nu ut på Konsten i Helsingborg. Det var vernissage i lördags och jag passade narturligtvis på att få se henne och hennes tavlor. Hon berättade om olyckan som drabbat hennes bror och därmed hela hennes familj. Några av verken talade också om den händelsen. Här sitter hon med sin bror.


Jodå, vi var ganska många som kom till vernissagen och jag träffade förstås flera gamla bekanta!


Att Gittan Jönsson är stor, välkänd etablerad konstnär gör givetvis att hennes priser är höga. Det här verket kostar 85 tkr. Ett riktigt härligt verk! Skulle inte ha något emot att ha det i den nya lägenheten!


Söndagskvällen tillbringade vi i Konserthuset. Den här gången var det både en ny dirigent, norrmannen Eivind Aadland, och en violinist Gregory Maytan, som jag inte träffat på tidigare. Det kan bara konstateras att såväl de norska danserna av Grieg, Mendelssohns "Reformationssymfoni" eller Amanda Maier-Röntgens violinkonsert spelades som vanligt ett helt underbart!