onsdag 30 september 2015

Här byggs det hus


Nu är man i full gång med husbyggena tvärs över gatan. Det är kul att vara så nära och kunna dokumentera det som händer.


Så här såg det ut i måndags. Grävmaskinen håller på precis där huset som jag köpt ska ligga. De vita husen i bakgrunden är arbetsbodar och där ska vägen mellan husen sedan ligga.


Redan nu lägger man ner avloppsledningar och annat i marken. Den här bilden tog jag i dag den 30 september.


Här hemma händer det också saker! Nu har vi bytt ut bambun mot nya krukor och i dem planterat blå järnek. Förhoppningsvis ska både krukor och växter hålla sig bättre än de förra.










lördag 26 september 2015

Slutet september

Det är otroligt så många häftiga saker jag får vara med om! Nu har jag på Lasses inrådan köpt biljett till LPA i början av december. Jag ska vara där i hela 16 dagar! Jippie!

Det händer lite här hemma också! Jag har precis skrivit på köpeavtal på ett hus tvärs över gatan. Ett hus som byggs av HSB och eftersom jag varit medlem där fick jag vara med och välja. Sådant missar man ju inte!


Nu har man satt dit arbetsbodar och staket runt området som ska bebyggas. Eftersom det ligger tvärs över vägen där vi bor så ska det bli intressant att följa bygget. Allt ska vara klart i slutet av maj 2016.


En ny utställning, Skräckromantikens landskap, öppnade på Dunkers Kulturhus i fredags. Här finns målningar av 1800-talskonstnären Marcus Larsson och en ung Höganäsbo Kristian Wåhlin.


Utställningen öppnade med att den här spöklike mannen, som var Christoffer Malmström, spelade häftig, häftig hårdrock, komponerad av honom själv inför denna vernissage!

I lördags var det först repetition med Chorus Amici och sedan en middag här hemma med goda vänner.


Annika och Hans hade precis gift sig - efter 20 år tillsammans - och skulle i morgon ut på en längre resa. Birgitta var här för första gången. Det var säkert inte den sista!

Högrevsgrytan kom väl till pass. Som förrätt gjorde jag en gubbröra. Det var längesedan! Fruktsallad avslutade själva middagen. Sedan blev det musikprat till kaffet och avecen.




I dag har det varit en helt ljuvlig dag, så varmt och skönt att det gick att sitta på altanen och njuta av solen, blommorna, kaffet, boken, you name it....


Det är bara så otroligt att penseerna klarat alla stormar, hagelbyar och ösregn.








torsdag 24 september 2015

Häftig musik

I tisdags hade vi förmånen att kunna lyssna på danskaTrio Zoom på Dunkers Kulturhus. Det var Kammarmusikföreningens andra konsert den här säsongen.


Det blev en riktig höjdare! Det är inte så ofta man får höra piano, saxofon och slagverk, i alla fall inte på det här sättet. Nu låg de ju inte så här på konserten, men de spelade både ny och gammal musik så medryckande att man visst kan föreställa sig att de också kan ligga så här.


Stefan Baur spelade saxofon underbart bra men priset tog den här tjejen, Ying-Hsueh Chen ursprungligen från Taiwan. Hon spelade slagverk så man höll på att baxna. Man tänker inte att en ung späd tjej kan åstadkomma ett sådant ljud och sådana rytmer. Otroligt häftigt!

I dag var jag på Konserthuset när Lasse spelade bridge. Det blev också en ganska häftig konsert med saxofon, den här gången sopransaxofon.


Konserten började med en tango Adiós Nonino av Ástor Piazzola och sedan följde två verk av den svenske kompositören Rolf Martinsson, Airy Flight ooch Golden Harmony. Att kompositör och solisten har jobbat mycket ihop märktes.  Det var en verkligt skicklig solist som kunde hantera sin sopranssaxofon på ett mycket njutbart sätt.

Konserten avslutades med Carl Nielsens symfoni nr 4 " Det Uudslukkelige". Carl Nielsen ska spelas av orkester och inte på orgel (som jag hörde i somras). Det blev en avslutning som jag var helt nöjd med!

Förresten kan jag berätta efter ett möte i dag med Advisory Board för Pianofestivalen att nästa pianofestival blir den 1 - 4 september 2016 och den därpå blir den 31 augusti - 3 september 2017. Det gäller att boka in dagarna i almanackan!






söndag 20 september 2015

Födelsedagsfest


Av mina underbara syskon fick jag i födelsedagspresent en upplevelse, som jag kunde välja själv. Jag valde då en teaterföreställning på Göteborgs Stadsteater. Det var ju där mitt teaterintresse började när jag som 11-åring fick se Karin Kavli i Klaga månde Elektra.

I går, lördagen den 19 september var det alltså dags.



Vi körde upp i god tid till Stenungsön för att klä om och göra oss redo att åka med Kerstins flotta bil Volvo XC 90 till Göteborg. Vädret var strålande.


Vi var först bjudna till Sophie och David för en drink som visade sig vara Champagne! Jag kunde inte låta bli att fotografera mig i den enorma segeln i entrén.


Den här vackra buketten som nu står i vardagsrummet här hemma, fick jag av Sophie och David.


Inne i lägnheten var bordet dukat för tio gäster. Efter teatern skulle det bli supé hemma hos Sophie och David.


Föreställningen den här kvällen var Markurells i Wadköping. Vi var väl inte helt nöjda. Det var stundtals svårt att höra vad som sas från scenen. Andra akten var bättre än första i varje fall. Men..
sällskapet var jättetervligt och efteråt bjöd syskonen på supé hemma hos Sophie och David. Här sitter jag med David.


Kvällens värdpar Kerstin och Anders svarade verkligen för en underbart härlig fest!

Förutom min svägerska Maggan och svåger Tomas, var Tomas bror Robert och hans fru Eva gäster. Jättetrevligt! Vi blev som sagt tio runt bordet.

Kerstin och Tomas brukar anlita kocken Christer Melkersson och det var han som fixade kvällens meny.

Vi fick först sallad på gulbeta och plommontomat toppad med räkor. Därefter följde en ljuvlig, ljuvlig minutgravad rödingrulle med forellrom och laxaioli. Till detta drack vi en underbar Chabli (förstås).

Nästa rätt var en lågtempererad kalvytterfilé med pumpakräm, kalvsky, syltade kantareller och råstekt jordärtskocka. Rödvinet var Malbec, Cameleon, från Argentina

Desserten var en brylé på Thaivanilj, inkokt päron, vit chokladkräm och torkade blåbär. Till detta drack vi Grådask.

Så småningom blev det kaffe med avec och en frukt- och nötterrine med choklad och Chokladganache tryffel.


Det är inte så dumt att ha en systerdotter som lånar ut sin lägenhet för att ha fester för bl.a. annat sin gamla moster. Trevligt att få se hur fint ni har det Sophie!


Både Doris och Harry fanns förstås med på kalaset. Här har Harry krypit upp till matte  och husse. Det ser ut som om både mat, vin kaffe ,avec och chokladen är avverkad.

Det blev en ganska sen hemfärd och precis när vi stigit i bilen kom regnet och åskan. Kerstin satt vid ratten i sin fina bil och vi kom hem till Stenungsön utan problem.

På morgonen sken solen och vi kunde njuta av en härlig förmiddag.


Det gäller att ta vara på tillfällena då man kan sitta utomhus och njuta av sol och värme. Det blev lunch på uteplatsen framför huset. Vi passade naturligtvis på att njuta i fulla drag!



















torsdag 17 september 2015

Kära vänner på middag


Äntligen var det dags för Lena, PT, Per och Marie att komma hit till Laröd för att kolla den stora tavlan vi har ut mot fälten.

Dessvärre glömde jag - som vanligt - att fotografera gästerna. Det blev i alla fall en händelserik kväll. Rätt som det var kom det världens hagelskur och det dundrade i tak, fönster och väggar så att vi knappt kunde höra vad vi sa till varandra.

Eftersom alla gamla vänner är nya för Lasse och han är ny för dem så gjorde vi samma presentationsrunda som vi har börjat med när vi har gäster. KUL! Det är ju inte alltid alla vet allt om varandra även om man har känt varandra länge! I bakgrunden kunde vi då och då få en glimt av Champions Leage- matchen mellan PSG och MFF.

I går och i dag har jag plockat bland fotografialbum, pärmar och böcker.


Alldeles tomt! vad nu då? Ska vi flytta? Nej, men jag får en ny säng i morgon, Lasse får tillbaka sin gamla och så flyttar vi två sängar hem till Johan och Marie! Det betyder att Lasses skrivbord kan placeras här i arbetsrummet och då flyttar vi bokhyllorna där sängen stod och målar väggen bakom och ja.... Det blir nog lite till när Robban och hans killar kommer. Här händer det saker!


I morgon kommer också en kille från Ödåkra platskola och hjälper oss med nya växter i de här krukorna. Växter som är och förblir gröna och inte som den här bambun som inte klarar de relativt små krukorna.


Så här skulle det förstås se ut i krukorna. Nu får vi se vad som blir i stället och hur det håller sig. Vi ska spruta med något som gör att bladen inte avdunstar. Jag återkommer!

Efter allt som händer i morgon fredag tar vi en liten tur upp till Göteborg för att träffa syskonen, festa, gå på teater och ha det riktigt, riktigt skönt!








måndag 14 september 2015

Tiden bara rusar iväg

Visst börjar det bli höst när man ser de här och andra bär längs vägar och renar.


Jag slog upp och kollade vad som stod om Rönnbär. Det är minnsann ett ganska nyttigt bär! 

3 små rönnbär per dag fyller hela ditt dagsbehov av C-vitamin och är ett perfekt naturligt vitaminpiller. Rönnbär tål både upphettning och nerfrysning utan att mista sitt näringsinnehåll. Ett av våra svenska superbär som förebygger urinvägsinfektioner och ger immunförsvaret krafter.
Man kanske ska plocka några - som inte växter vid vägkanter där bilarnas avgaser gör dem mindre nyttiga.

I går söndag började också Symfoniorkestern sin höstsäsong. Det blev som vanligt en härlig upplevelse med Wagners förspel till akt 3 ur Lohengrin som startnummer, en ganska effektiv säsongsöppnare som Hans Bodin skrev i programbladet.


Orkesterns chefsdirigent Stefan SSolyom dirigerade förstås. 


Efter paus spelade man Mahlers Symfoni nr 4. Vi har ju hört versionen med en förminskad besättning som den här mannen, Fredrik Burstedt då dirigerade och nu var Fredrik konsertmästare. Häftigt!! Han är verkligen både se- och hörbar när han spelar. Det blev kvällens höjdpunkt!







söndag 6 september 2015

Dagsutfärd


Så löd rubriken på Chorus Amicis utfärd till Eslöv med omnejd.

Vi startade med ett besök på Bränneriets Gård i Nöbbelöv.


Här fanns det ekologiska grönsaker och olika produkter av frukt och bär att inhandla.


Förutom självplock av hallon, björnbär och säkert mycket mer i den stora trädgården fanns en lång rad med buskar av det här bäret, Aronia. Det var nytt för mig.


Sedan vi ätit en smörgås och druckit förmiddagskaffe bar det iväg till Ellinge slott.


Här fick vi en intressant guidning av slottets ägare Mikael Wehtje. I dag anordnas det olika konferenser här och man hyr också ut slottet till bröllop, födelsedagsfester m.m.


I den här byggnaden tillverkas Purity Vodka, en dryck som man fått många priser för och som vi också fick provsmaka. Faktiskt riktigt god!


Ringsjö Krog och Wärdshus blev nästa stoppställe. Där åt vi en utsökt lunch, stekt tuppbröst med ingefärssås! Vi satt här inne på verandan.

Eslövs leksaksmuseum var nästa mål, men det blev jag inte förtjust i. Massor, massor, massor med prylar. Jag blev trött bara jag tittatde in i huset.

Självklart skulle vi ge en konsert också. Färden gick nu till Borlunda kyrka.


Teglet som kyrkan var uppförd i var av mindre god  kvalitet och när rasrisken var för stor stängdes kyrkan 1992. Nu är den renoverad och återinvigdes 2001. Den sägs vara den enda kyrkan i sitt slag i Sverige i italiensk nygotik.


Akustiken var förträfflig och vi hade en riktigt fin konsert här framme vid koret. Därefter var det bara att styra kosan hemåt igen.







onsdag 2 september 2015

Kultur


Egentligen är det ganska fantastiskt så mycket man kan få vara med om i en stad av Helsingborgs storlek.

I går var det Kammarmusikföreningen som startade höstens program med en ensemble som består av tio unga entusiastiska musiker, Ensemble Mutatis.


De spelade Poulencs "Sextett för blåsare och piano" och Spohs "Septett i a moll" för både blåsare, stråk och piano. Som pianist hade de engagerat Marianna Shirinyan som började konserten med att spela Schuberts Impromtus op 90.

Det var verkligen nya och härliga klanger för öronen. Det ska bli spännande att läsa recensionen i morgon.


I dag var vi återigen på Dunkers Kulturhus. Den här gången var det Museiföreningens start på de lokalhistoriska föredragen. Både Lasse och jag blev överraskade av en otroligt intressant föreläsning om biskopen i Lund, Peder Winstrup (1605 - 1679). Han är en av de bäst bevarade mumier som finns och blir nu föremål för massor av intressanta undersökningar. Museichefen vid Lunds Universitets historiska museum berättade vad man kommit fram till hittills och det var verkligen mycket. Så fascinerande, intressant och spännande!